Национална хорова среща се проведе при голям интерес в Русе

0

За четвърта поредна година в Русе се проведе Национална хорова среща.

Организатори на събитието бяха Община Русе и Общински младежки дом Русе, съвместно с детско-младежкия хор „Св. Георги Победоносец” към ОМД сдиригент Мина Влайкова. В хоровата среща се включиха шест хора, заедно с хора-домакин от Русе, Варна, София и Търговище.

Празничните концерти, по случай Деня на народните будители, се проведоха в два дни. В препълнената зала „Европа” на 31.10 от 18:30ч. всички любители на хоровото изкуство се насладиха на концертните програми на хоровете за светска музика.

Концертът премина в изключително приятелска и дружелюбна обстановка, а за финал всички хористи изпяха „Върви народе, възродени” и „Родна песен”, дирижирани от г-жа Веселина Маринова - диригент на хора на варненските учители АРС музика и г-жа Илиана Иванова - диригент на женски хор „Златна лира” от Търговище.

Организаторите бяха подготвили специални комплименти към диригентите и пианистите на хоровете, а също така всеки хор получи и специална грамота за участието си в националната хорова среща. На следващия ден хоровете представиха програмата си с православни и църковни песнопения в храм-паметника „Света Троица”.

Веднага след литургията на митрополит Наум всички посетители на църквата успяха да се докоснатдо магията на църковната музика. След края на концерта се състоя пресконференция в сградата на ОМД с диригентите и пианистите на всички хорове-участници. Те споделиха своите впечатления от фестивала, от града ни и от организацията на цялото събитие. Разкриха, че единствено  любовта към хоровото изкуство им дава вдъхновение и стимул за работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари