НАП е проверила само една от трите имотни сделки на сина на Сарафов

0
Въпросът откъде синът на зам. главния прокурор има пари за луксозните апартаменти, продължава да стои
Въпросът откъде синът на зам. главния прокурор има пари за луксозните апартаменти, продължава да стои Снимка: БГНЕС

Новината за приключилата безпроблемно проверка на имотното състояние на 21-годишния Боби Сарафов - син на зам. главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов, се оказа прибързана.

Онзи ден прокуратурата съобщи, че данъчните не са установили несъответствие между получените от Сарафов-младши доходи и притежаваното от него имущество. Всъщност ревизията изобщо не е обхванала две от общо трите му имотни сделки. Така въпросът с имотното състояние на Сарафов-младши остава отворен, пише вестник Сега. 

Според съобщението на прокуратурата ревизията за доходите на Сарафов-младши е обхванала периода от началото на 2015 г. до края на 2018 г. 2019 г. изобщо не е включена. Две от най-странните имотни сделки на Сарафов-младши са извършени именно през 2019 г.

Както "Сега" писа, синът на Сарафов започва да пазарува имоти през 2018 г. През август 2018 г. той си купува от "Еделвайс-3 Бояна" ЕООД ателие от 149 кв. м с общите части и две тераси от 87 кв. м за 109 542 евро (735 евро на кв. м без терасите) и гараж за 57 600 лв. Ателието е разположено в затворен комплекс "Бояна", като според сайта на фирмата началните цени в комплекса при разгарянето на скандала тръгваха от 1224 евро на кв. м. 

През март 2019 г. Сарафов купува от същата фирма второ ателие в комплекса от 137 кв. м с общите части и тераса от 10 кв. м, като платената цена по сделката е 98 186 евро, или 192 035 лв. (717 евро на квадратен метър без терасата). Тази сделка изобщо не е изследвана от данъчните. Те не са ревизирали и извършена от Сарафов-младши продажба месец по-рано - през февруари. Тогава синът на Сарафов успява да продаде жилище в "Люлин" от 65.2 кв. м значително по-изгодно - за 68 000 евро, или 1043 евро на кв. м.

От Националната агенция за приходите обясниха, че 2019 г. не е ревизирана, защото още не е приключила и Сарафов-младши тепърва ще декларира доходите си за нея. Проверка за несъответствие ще може да се прави едва след като се подаде декларация за 2019-а, тоест евентуално през 2020 г. Това е на теория - не е ясно дали изобщо ще има продължение на този сюжет, след като беше тържествено приключен от прокуратурата. Не се разбра и кой и защо е определил началната дата на ревизията да е януари 2015 г. - данъчните или прокуратурата.

Проверката за сина на Сарафов бе разпоредена от Сотир Цацаров след медийни публикации и възложена на НАП от ВКП. "Сега" попита бащата Сарафов дали синът му би свалил данъчно-осигурителната тайна за ревизията, така че въпросът за произхода на средствата да не остава висящ, но отговор не беше получен.

Сарафов-младши е последна година студент по право в Лондон. Във фирмените регистри няма данни той да се занимава с бизнес. Купените жилища не са ипотекирани в банка.

В последната си декларация от февруари 2018 г. Борислав Сарафов е посочил, че е продал апартамент от 46 кв. м в "Люлин" за 86 хил. лв. Тогава е имал и 10 хил. лв. банков влог, а бившата му съпруга Евгения - 196 хил. лв. спестявания и пари от продажбата на семейния апартамент. Тогава Сарафов декларира, че изплаща и 63 хил. лв. кредит. Не става ясно откъде са парите на сина му за покупката на двете жилища в луксозната кооперация "Еделвайс" в "Бояна". 

Борислав Сарафов бе принуден да излезе в отпуск, докато трае проверката срещу сина му, но се върна тихомълком на работа още през май.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари