Най-голяма е снежната покривка в Русе

0
Обстановката в Русенско е усложнена заради обилния снеговалеж
Обстановката в Русенско е усложнена заради обилния снеговалеж Снимка: Dunavmost

Най-голямо количество валежи са паднали във Видин – 28л/ кв. м., най-голяма е снежната покривка в Русе –  тя вече е достигнала 28 см.

Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, предаде Агенция „Фокус“​.

През изминалата нощ снежна покривка се е образувала в цялата страна. Във Видин и Лом тя е достигнала 25 см.; а в София, където падналите валежи са около 5л/ кв. м. снежната покривка е 14 см. В Южна България падналото количество валежи е до около 10 л/ кв. м. – там най-голямата снежна покривка е в Пазарджик – 11 см. Най-ниските сутрешни температури са измерени във Враца, Разград и Драгоман (-5 градуса).

Обстановката в Русенско е усложнена заради обилния снеговалеж, но пътищата са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток и вода, съобщи областният управител на Русе Галин Григоров, предава БТА.

Заради снегонавявания пътят Русе - Бяла се затваря периодично за движение на камиони над 12 тона за почистване. Тежкотоварните превозни средства над 12 тона трябва да са с вериги по направленията Русе - Кубрат, Русе - Разград и Бяла - Попово. 

ГКПП "Дунав мост" е почистен и отворен за движение. 

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" в Русе Спасимир Димитров заяви, че в общината работят 50 снегопочистващи машини. Общественият транспорт в града се движи с малки закъснения. 

Григоров обясни, че реките на територията на региона са пълноводни, но няма опасност от преливане. Над критичната точка е нивото на река Русенски Лом край Красен. Риск за населението няма. 

Язовир "Баниска", чийто обем е запълнен под 70 процента, се изпуска контролирано, за да може да поеме ново количество вода при евентуални обилни валежи и бързо снеготопене.

От изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав" /ИАППД/ съобщиха, че нивото на река Дунав при Русе днес е 692 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да се покачи още малко и да достигне 712 сантиметра. Опасност от преливане няма. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари