Наградиха огнеборците, потушили пожара в Русенската опера

1
Пожарът в операта в Русе избухна през юли
Пожарът в операта в Русе избухна през юли Видео: Русе Медиа

Днес пожарникарите отбелязват своя професионален празник.

В Русе синдикалната федерация на служителите на МВР избра този ден, за да награди 17 от своите членове, участвали в потушаването на големия пожар в операта.

Пожарът в операта в Русе избухна през юли, когато пламна покривът на културния институт. Гасенето му продължи с часове, включително и през нощта. Огнеборците успяха да ограничат щетите и да спасят сградата.

Пожарът беше тежък, относно това, че гореше самият покрив между покрива и керемидите и отдолу беше облечен с гипсокартон и вата, а горяха самите греди. При нашето пристигане един от работниците, който се беше скрил в задната част до комина, ние го евакуирахме и започнахме да гасим самия покрив. Нямаше достъп до огнищата, това беше самият проблем, защото е облечен вътре и отвън, а гори по средата и не може да се стигне“, сподели Костадин Йорданов, началник дежурна смяна във Втора пожарна, предава Русе Медиа.

Сред участниците в гасенето е бил и Владимир Желев. „Предвид затвореното помещение, стълбището, беше затруднено от гледна точка на прекарването на шлангове. Имахме такива затруднения, обаче предвид това, че имаше достатъчно колеги пожарът беше овладян малко по-бързо и щетите бяха ограничени“, каза младият огнеборец.

За Русе операта е една от емблематичните сгради. Спасяването й от пълно унищожение стана повод участниците в потушаването на огъня да бъдат наградени. „Предложих на нашата федерация да награди тези служители за проявения висок професионализъм в изпълнението на служебните си задължения, като по този начин служителите се чувстват оценени в своята работа, по-мотивирани са, а и не на последно място това е едно признание за тях“, каза председателят на синдикалната организация в Русе Иван Димитров.

От началото на годината до момента пожарникарите от Русенско са се отзовали на над 1200 сигнала, свързани с инциденти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари