Наемът за Градския стадион се увеличава 40 пъти

0
Таксата за ползване на стадиона скача от 300 на 11 760 лева!
Таксата за ползване на стадиона скача от 300 на 11 760 лева! Снимка: Росен Моллов / 24 часа

Въвеждането на нови, драстично по-високи такси за ползване на Градския стадион при официални футболни срещи от републиканското първенство ще въведе общината сред големия ремонт на съоръжението.

Това става ясно от измененията в Наредба Ν 16 за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права на територията на Община Русе, които предстои да бъдат одобрени от Общинския съвет, предава TVN. Според предложените изменения, таксата, която ще трябва да плаща ФК „Дунав“ за провеждане на домакинските си мачове от първенството на Първа лига скача от сегашните 300 на 11 760 лв. – т.е., увеличението е близо 40 пъти!

Значително по-малко – „само“ 4 пъти, е увеличението на наема за провеждане на тренировки от досегашните 150 лв., той става 609 лв.

Доста по-скромни са цените за по-ниските футболни групи. Ако „Локомотив“ реши да играе на Градския стадион мачовете си от „В“-група, ще плаща наем в размер на 1 520 лв. Ако, Дай Боже“, влезе в „Б“-група, наемът ще се увеличи двойно до 3300 лв.

Като причина за увеличението вносителите от общинската администрация посочват извършения мащабен ремонт на съоръжението, което води и до увеличение на разходите за неговото поддържане. Посочва се, че необходимите разходи на ОП „Спортни имоти“ за провеждане на една футболна среща възлизат на 3 040 лв.

За определяне на цените от оценителя по метода на сравнителната стойност са използвани данни от реализирани наемни отношения от съпоставими или почти идентични спортни съоръжения: Стадион Лазур –Бургас, стадион на Локо Пловдив, Стадион Верея, Национален стадион „Васил Левски“ и други столични съоръжения, аргументират се от общинската администрация.

Увеличение, макар и не толкова драстично, се предлага и за ползване на тенис-кортовете в Парка на младежта. Предложението е от сегашните 10 лв. за час, наемната цена да бъде увеличена на 12 лв/час.

С приемането на предлаганата наредба се цели справедливо и целесъобразно определяне на цената на ползването на общинските имоти при спазването на принципите на равнопоставеност, обоснованост, стабилност, публичност и съгласуваност.

Вследствие на приемането на наредбата се очаква увеличение на приходите в бюджета от събраните цени, пишат вносителите.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари