Над 280 декара гори са изгорели в област Русе от началото на годината

0
Санкциите за нарушаване на противопожарните правила в горските територии варират и за физическо лице могат да достигнат до 500 лв., а за юридическо до 1000 лв.
Санкциите за нарушаване на противопожарните правила в горските територии варират и за физическо лице могат да достигнат до 500 лв., а за юридическо до 1000 лв.

Средно по 28 пожарникари и 20 автомобила лек и среден клас за комбинирано пожарогасене, от които 16 с повишена проходимост са в денонощна готовност за справяне с възникнали бедствия на територията на региона

Това стана ясно от проведения по-рано през деня разговор между областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе комисар Валентин Красналиев, съобщава областна администрация. Отделно от русенската пожарна уверяват, че разполагат и с допълнителна специализирана техника, с която могат да реагират при всяка аварийна ситуация.

Разговорът е продиктуван от очакваните екстремно високи температури в цялата страната днес и през следващите няколко дни, както и от високия риск от пожари. Двамата обсъдиха различни възможности за популяризиране сред населението на мерките, които трябва да бъдат предприемани от всеки един от нас, за да не се допуска възникването на пожари.

За целта от днес на уеб сайта на Областна администрация Русе в раздел „Важни съобщения“ и по-точно на следния интернет адрес: https://www.ruse.bg/merki-za-pojarna-bezopasnost може да бъде прочетена подробна информация, съдържаща конкретни мерки за пожарна безопасност в земеделските земи, горите, както и при приготвяне на зимнина. Припомняме, че санкциите за нарушаване на противопожарните правила в горските територии варират и за физическо лице могат да достигнат до 500 лв., а за юридическо до 1000 лв. В случай, че деянието бъде определено като престъпление Наказателният кодекс предвижда до осем години затвор за причинен пожар в горите.

По време на разговора стана ясно още, че от началото на тази година в областта са бушували няколко по-сериозни пожара в резултат на които са унищожени 287 декара гора, като преобладаващата част от тях малко над 227 декара е иглолистна.

Отделно 80 декара ечемик също са изгорели, като те са били в землището на община Бяла, а броят на пожарите в сухи треви до днес е 277. Добрата новина е, че в последните години се забелязва тенденция на висока превантивна култура и все по-рядко се установяват случаи, в които се пренебрегва забраната за палене на стърнища, но за съжаление през тази година броят на пожарите, причинени в следствие на небрежност при боравене с огън, се е увеличил.

Най-вече това се дължи на запалени частни дворове, сухи треви и крайпътни ивици, а от там опасността огнената стихия да се прехвърли в съседни горски територии, стърнища или земя с посеви рязко се увеличава. Наред с това съществува и сериозен риск за причиняване на пътно-транспортни произшествия, поради задимяване на пътищата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари