Над 1300 ученици от Русе преминаха през програма за отворени съдилища

3

Над 1 300 възпитаници на МГ „Баба Тонка” – Русе са преминали през Образователната програма ,,Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".

Това стана ясно от доклада на Миглена Дамянова-Радойска, ст.учител по философия и гражданско образование в гимназията, която представи данните на Националната конференция ,,Предизвикателства и перспективи пред Образователната програма ,,Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури."

Домакин на форума, в края на миналата седмица, беше Софийският районен съд. В нея се включиха членове на ВСС, магистрати и съдебни служители – лектори и наставници по Програмата, представители на МОН, директори, учители и ученици.

За тригодишния период от стартирането й през септември 2016 г,  по Програмата са изнесени над 25 лекции от съдии, прокурори, съдебни служители на РОС пред възпитаници на МГ „Баба Тонка” – Русе и три симулативни съдебни процеса. Учениците се включиха активно и в конкурсите за есе и в ,,Дни на отворените врати ''. Те изпратиха видео до участниците в конференцията в което споделят наученото по Програмата.

Целта на образователната програма е обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, формирането на правна грамотност и култура, както и постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие. 

На финала на Конференцията бе приета  обща декларация за бъдещото развитие и необходимостта от надграждане на Образователната програма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари