Наближава краят на страческите домове

2
Възрастните хора ще живеят в малки къщи от семеен тип
Възрастните хора ще живеят в малки къщи от семеен тип Видео: NOVA

Защитени жилища заменят старческите домове.

Нова стратегия предвижда до няколко години възрастните хора у нас да напуснат големите центрове за настаняване и да заживеят в по-малки къщи от семеен тип, предава NOVA.

Последните данни показват, че България е на последно място в Евросъюза по брой на домове за възрастни към населено място. Общо за страната те са осемдесет и два. А в тях живеят малко над 5 600 души. Местата обаче не стигат. За настаняване чакат близо 4 хиляди други пенсионери. Най-голяма е опашката за институциите, грижещи се за хора с различни увреждания, психически разстройства и деменция. Именно за създаването на нови такива центрове са заделени над 40 милиона лева. Парите трябва да стигнат за изграждането и ремонта на общо 74 домове за подпомагане и грижа на възрастни хора в страната.   

В търсене на спокойствие и бягство от самотата съпрузите Ангелина и Стоян се оказват пред вратата на дома за стари хора в Берковица.

„Ние имаме къде да отидем, но няма кой да ни гледа. Синът ни почина, който се грижеше за нас. Едната дъщеря има семейство, другата е в Монтана”, разказва Ангелина Христова.

Така от вече близо 5 години стая номер 308 е единственият им дом.

„Тук съм много по-спокойна, защото като сме били в апартамента само двамата, ако стане нещо, здравословно имам предвид, трябва да се действа. А напоследък вече силите недостигат”, добавя Ангелина.

В момента в дома живеят 150 възрастни хора, а още 80 други чакат за настаняване. Големите старчески домове с по над 100 обитатели, като този, ще останат в миналото. Деинституционализирането обаче ще става поетапно.

„Идеята е не да бъдат събирани хората на едно място и да получават, както домовете за деца, услугата на едно място концентрирано, а ще бъдат в много по-малки центрове, с по-малък брой хора, със съответната по-адекватна грижа към тях”, коментира Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство.

С приоритет ще са хората с умствена изостаналост, деменция, и тези, които не могат да се грижат сами за себе си. Проектът предвижда нови центрове да има в 29 общини. Като общините могат да изберат дали да ги изградят от нулата или да реконструират вече съществуващите. Директорът на Дома в Берковица се надява също да получи средства за ремонта на 40-годишната сграда.

А Ангелина не може да си представи да замени сегашния си дом за друг - макар и по-нов и по-просторен, защото по думите й всички вече са като едно голямо семейство.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари