На първо четене: Главният прокурор остава без охрана

0
Ива Митева съобщи решението си Законът за НСО да бъде обявен за приет
Ива Митева съобщи решението си Законът за НСО да бъде обявен за приет Снимка: Кадър от Nova

Председателят на Народното събрание Ива Митева обяви законопроекта за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана за приет на първо четене.

В началото на заседанието на Народното събрание тя предложи да включат гласуването на законопроектите в днешния дневен ред. Това доведе до поредицата от процедури по начина на водене, както и до бурни скандали и престрелките между представителите на "Има такъв народ" и ГЕРБ. Затова Ива Митева обяви 30-минутна почивка и свика Председателски съвет на Народното събрание.

След почивката тя съобщи решението си Законът за НСО да бъде обявен за приет.

Предложих процедура за връщането на гласуването по двата законопроекта. Тук, в пленарна зала, чух, че правилникът не е бил нарушен и че решенията, които са били взети, са валидни. Председателят на НС не е прекратил заседанието, след като е установил кворум. Продължил е заседанията и по искане на Мая Манолова е направена проверка на кворума преди прегласуване на законопроекта. Установява се наличие на кворум – 125 присъстващи. Веднага след това е проведено гласуване, при което „за” са гласували 102 народни представители. В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на закона за НСО, внесен от Ива Митева и група народни представители”, категорична бе председателката на Народното събрание, предава NOVA.

Решението и доведе до нови критики от страна на депутатите от ГЕРБ. Според Десислава Атанасова за час Митева е променила драстично мнението си относно законопроекта. Тя посочи, че в началото на заседанието председателят на парламента е искала да прегласуват двата законопроекта, тъй като процедурата не е спазена.

"Сега правите точно обратното с аргумента, че процедурата е спазена и затова законопроектът на ИТН вчера е бил приет. Въпреки, че заседанието е било закрито, има обявен резултат от гласуване без необходимите гласуве за приемане на законопроект - 121 народни представители. Съжалявам, че сте доктор по Конституционно право. Считам, че все още има време да промените за трети път своето становище", заяви Атанасова.

Председателят на парламента ги призова да атакуват решението пред Конституционния съд. Целият спор, който не беше по същество, а по процедури, беше само на първо четене. Сега предстои разглеждане в Комисия и отново в зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари