МВР ще проверява финансовото състояние на полицаите

0
Нови мерки срещу корупцията!
Нови мерки срещу корупцията! Снимка: БГНЕС

Нови мерки за борба с корупцията сред служителите на реда предвижда дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР, съобщи в Русе старши комисар Румен Ганев.

Ще се ползва опитът на Европа, а повечето от мерките ще бъдат въведени до края на годината, предаде БГНЕС.

Предвижда се въвеждането на тестове за интегритет, които са свързани с лоялността на служителите и тяхното професионално изпълнение на задачите.

„В резултат на тези тестове ще имаме реална представа кой как си върши работата. Защото считам, че добрият професионалист, който е добре мотивиран, по-трудно се поддава на корупционни действия. Другото, което предлагаме, е също така и засилен контрол първо върху финансовото състояние на служителите, чрез по-сериозен контрол на имотните декларации, защото ясно е, че тези пари отиват някъде.

Нашето общество е сравнително патриархално, почти всичко се знае. И считам, че по този начин, когато има независими и постоянни проверки на финансовото състояние на определени групи служители, това ще подейства отрезвяващо върху техните желания да се поддават на такъв корупционен натиск“, коментира Ганев.

Ще се засили и ролята на видеонаблюдението и дистанционния контрол. След добрите резултати при Пътна полиция, ще се надгради с видеоконтрол на цялата граница, ГКПП-та и част от големите градове.

По този начин ще имаме едно независимо наблюдение на действията на нашите служители. Това ще е и в тяхна помощ, защото освен, че имаме недобросъвестни служители, имаме случаи, когато недобросъвестни граждани също се опитват да оклеветят наши служители”, каза Ганев.

Предстои да се доставят още 300 нови автомобила за Пътна полиция, където ще бъде заложена експериментално нова видеосистема - с боди камери на самите служители и отделно ще има такава камера в самата кола, която ще гледа навън, а не навътре. „По този начин ние ще можем да извършваме наблюдение как си вършат работата и също така ще имаме една информация за гражданите как вървят проверките“, обясни шефът на „Вътрешна сигурност“.

Продължават действията процесуално-следствените, нека да изчакаме прокуратурата, считам, че в понеделник сигурно ще има по-точна информация за вас. За съжаление има и такива случаи, това е показател първо за нашия много добър професионализъм, второ, че тези мерки, които говорих преди малко, трябва да влязат в сила.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари