МВР - Русе: Тази информация трябва да достига до възможно най-много хора

9
Този призив отправи днес полицията в Русе, съобщавайки за две поредни телефонни измами
Този призив отправи днес полицията в Русе, съобщавайки за две поредни телефонни измами

Тази информация трябва да достига до възможно най-много хора – наши родители, баби и дядовци, близки и далечни роднини, възрастни съседи, познати и всички, които по един или друг начин могат да се окажат в ролята на жертви, предаващи своите спестявания в ръцете на престъпниците.

Този призив отправи днес МВР - Русе, съобщавайки за две поредни телефонни измами.

Вчера 03:17 часа в полицията е постъпил сигнал от 85-годишна жена, че е станала жертва на измама. Според заявеното пред служителите на реда, за времето 01:20 – 02:00 часа, след няколко позвънявания на домашния телефон на потърпевшата жена, тя е била въведена в заблуда, че се обажда полицай и за да помогне на служителите на реда да заловят банда измамници, е необходимо да предаде пари на изпратен от тях човек. Така около 02:00 часа, пред дома си, жената предава на непознат мъж сумата от 1135 лева.

Също вчера в Първо РУ е получен сигнал за измама и на друга русенка - на 63 години. В този случай престъплението е било извършено по подобна схема. На домашния телефон на жената се е обадил мъж, представил се за следовател. Той обяснил, че са заловени измамници, които имали нейния телефонен номер и се предполагало, че или е била търсена, или ще бъде потърсена от измамниците. После поискал от нея да си даде номера и на мобилния телефон, след което да прекъсне връзката. Веднага след това жената отново получила обаждане на стационарния си телефон, при което е чула глас да казва "майко, в болница съм", но това не било обичайното обръщение на дъщеря й към нея, поради което тя прекъснала връзката. Последвало обаждане на мобилния й телефон от «следователя». Той обяснил, че изпраща полицейски екип, за да обгради блока, в който живее, а от нея поискал да приготви колкото пари и злато има, да ги сложи в чанта и да ги хвърли през прозореца, за да могат полицаите да заловят измамниците, когато отидат да вземат чантата. Жената приготвила общо 2185лв., продиктувала по телефона серийните номера на банкнотите,  поставила ги в дамска чанта и изпълнила указанията на «следователя» да хвърли парите. После видяла мъж да взема чантата.

По двата сигнала полицията е започнала досъдебно производство. Може да се запознаете с най-често ползваните измамни схеми и начините да се предпазим от телефонни измами тук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари