МВФ: Вдигнете данък сгради и осигурителния доход

0
Владислав Горанов също препоръча на кметовете да бъдат по-гъвкави и смели при определяне на ставките
Владислав Горанов също препоръча на кметовете да бъдат по-гъвкави и смели при определяне на ставките Снимка: БГНЕС

България може да увеличи леко държавните разходи и да си позволи лек бюджетен дефицит.

Условието обаче е парите да се вложат в смислени инвестиции - образование, здравеопазване, социални грижи. Средствата за по-високите разходи могат да дойдат от по-добра събираемост на ДДС. Целта е финансовата стабилност на страната да се превърне в икономически ръст, който да бъде усетен от колкото се може повече хора. Това е основната препоръка от редовната мисия на МВФ, която завърши в петък.

Добре е имуществените данъци, и в частност данък сгради, да бъдат повишени. Максималният осигурителен доход също да бъде вдигнат, препоръчва шефът на мисията Джей Лий.

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов също заяви, че “няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци”, и препоръча на кметовете да бъдат по-гъвкави и смели при определяне на ставките.

Според МВФ вдигането на максималния осигурителен доход от 3000 лв., колкото е той в момента, е алтернатива на замяната на плоския подоходен данък с прогресивно облагане.

Аргументът за по-висок данък особено върху най-високите доходи е, че плоското облагане реално се оказва регресивно - бедните плащат повече, а богатите - по-малко.

Проблемът идва от това, че за доходи над максималния осигурителен доход, т.е. над 3000 лв., не се дължат осигуровки.

Фондът изразява загриженост от това, че разликата между доходите в България и в останалите държави от еврозоната е голяма и расте.

А също и че “неравенството в България, което е високо, се увеличава през последните години, тъй като разходите за социална защита като дял от БВП и ефективността на данъчното преразпределение намаляват”.

В началото на януари управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че данъците върху доходите на богатите по света трябва да се повишат, за да се намали увеличаващото се неравенство.

Тя насърчи България да върне прогресивното подоходно облагане, което не само не пречело, а помагало на икономическия растеж. Причините за новата позиция фондът обясни с това, че неравенството се превръща в основно предизвикателство пред световната икономика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари