Мрежа от електрически велосипеди ще свързва България и Румъния

0
Скоростта на електрическия велосипед ще е фабрично ограничена на 25 км/ч
Скоростта на електрическия велосипед ще е фабрично ограничена на 25 км/ч

Създават мрежа от електрически велосипеди, която ще свързва България и Румъния.

Тя ще бъде изградена в българо-румънския пограничен регион по проекта "Мрежа за електрически велосипеди", финансиран по програмата Interpeg.

Всеки турист ще може да наеме за три часа електрически велосипед и да разгледа туристическите забележителности по река Дунав от двете страни на границата, разказва Красимир Кирилов от Видинската търговско-промишлена палата, цитиран от БТА.

В рамките на проекта се предвижда да бъдат закупени и предоставени общо 240 електрически велосипеда по 120 за България и за Румъния, които ще бъдат разпределени в 16 български и 16 румънски града. С електрическото колело ще може да се изминат от 50 до 70 километра с минимални усилия.

Проектът се организира от четири организации - Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин (водещият партньор) и Видинската търговско-промишлена палата (ВТПП); и две от румънска страна: Румънската асоциация за електронна индустрия и софтуер - Олтения и Агенция за малки и средни предприятия - Калафат.

Работата по "Мрежа за електрически велосипеди" ("E-bike Net") започва през февруари и се финансира от Интерpeг V-A Румъния - България 2014-2020.

Градовете от българска страна ще са Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Горна Оряховица, Свищов, Мездра, Балчик, Лом, Монтана, Червен бряг, Дулово, Оряхово, Силистра и Видин.

В Румъния електрическите возила ще бъдат разпределени между градовете Гюргево, Дробета-Турну Северин, Кълъраш, Констанца, Крайова, Александрия, Меджидия, Мангалия, Каракал, Рошиори, Турну Мъгуреле, Черна вода, Нъводари, Слатина, Олтеница и Калафат, разказа Кирилов.

Самите возила ще бъдат обслужвани от специално обучени хора - т. нар. оператори, които предстои да бъдат избрани.

Предвижда се да бъдат изградени зарядни станции в 35 точки в България и Румъния. В една станция ще бъдат монтирани специални контакти за едновременно зареждане на 5 велосипеда. Самото зареждане ще трае около 4-5 часа, като ще се заплаща стойността на употребената електроенергия. Цената за използване на колелото ще е 1 евро за три часа, съобщи Кирилов.

"Скоростта на електрическия велосипед ще е фабрично ограничена на 25 км/ч, за да се ограничат евентуални инциденти", обясни Евтим Стефанов, директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин, партньор по проекта. "Целта ни е в цялата трансгранична зона да създадем мрежа, която да е добре представена. Изключителна полза от проекта е и, че във Видин и в Калафат ще има такива велосипеди, което се надяваме да улесни придвижването на хората между двата града", допълни Стефанов.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари