Москва обвини официално Навални за измама с дарения за фондациите му

1
Заплашват опозиционера със затвор и защото е излекуван от Новичок
Заплашват опозиционера със затвор и защото е излекуван от Новичок Снимка: АР/БТА / архив

Заплашват опозиционера със затвор и защото е излекуван от Новичок

Москва образува наказателно дело и обвини официално Алексей Навални за измама в особено големи размери, съобщи представител на Следствения комитет Светлана Петренко, цитирана от РИА Новости, пише в. Сега

По нейни думи Главно следствено управление е събрало достатъчно данни срещу Навални и свързани с него лица. Ставало дума за средства в размер на 588 милиона рубли, които били събрани като дарения от физически лица за неправителствени организации, сред които и Фонд за борба с корупцията, Фонд за подкрепа на медиите, Фонд за защита правата на човека и други.

Парите били предназначени изключително за целите на тези организации, но Навални като техен фактически ръководител използвал повече от 356 милиона рубли за лични цели, в това число за придобиване на лично имущество, материални ценности и разплащане на разходи, включително и за почивка в чужбина, твърди Петренко.

Само часове по-рано стана ясно, че руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) заплашва да замени с реален затвор условния наказателен срок на опозиционера Алексей Навални по делото "Ив Роше", тъй като той "се отклонява от контрола на наказателно-изпълнителната инспекция".

Това съобщи снощи в "Туитър" адвокатът Владимир Кобзев. Той показа и полученото SMS-съобщение, с което един от служителите на ФСИН в Москва настоява Навални да се яви в 9.00 ч. сутринта "за регистрация". В противен случай в съда ще бъдат внесени документи с искане условното наказание да се замени с реално. Есемесът е подписан от началника на отделение №15 на ФСИН А.С. Ермоленко.

От ФСИН се позовават на статия в медицинското списание "Ланцет", написана въз основа на материали от берлинската клиника "Шарите". От статията следвало, че Навални вече се е възстановил от последствията на "своето заболяване" към края на октомври и няма причина да бъде зад граница след тази дата, т.е. "не изпълнява възложените му от съда задължения и се отклонява от контрола на наказателно-изпълнителната инспекция".

На 22 декември берлинската клиника "Шарите", в която Навални престоя 32 дни, от които 24 в реанимация, публикува в медицинското списание подробен доклад за лечението на 44-годишен пациент. В статията в "Ланцет" нито веднъж не се споменава името на Навални (говори се само за 44-годишен мъж), но пък заглавието ѝ е "Отравяне с нервния агент "Новичок". В нея се твърди, че клиничната картина при пациента съответства на такава при отравяне с бойното отровно вещество "Новичок".

Навални реагира с насмешка на призовката от ФСИН, също в "Туитър".

"ААААА. ФСИН, позовавайки се на статия в "Ланцет", изисква да бъда затворен. Но, извинете, статията е за това, че бях отровен с "Новичок". Значи, на официално ниво държавата признава отравяне. Къде е наказателното дело?", написа той.

Делото "Ив Роше" бе заведено срещу Алексей Навални и брат му Олег през 2012 г. Двамата бяха обвинени, че са подмамили козметичната компания "Ив Роше" и фирмата "Многопрофилна процесингова компания" като посредник при предоставяне на транспортно-логистични услуги. По време на следствието представителите на "Ив Роше" се отказаха от обвиненията си. Независимо от това две години по-късно съдът осъди Навални на 3.5 г. условно, а брат му на действителен затвор.

През 2017 г. Европейският съд по правата на човека присъди на Навални компенсация от 76 000 евро заради нарушаване на презумпцията за невинност и правото на равно присъствие в процеса на свидетели от двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари