Министерство на земеделието отказва да изплати обезщетения за Африканска чума

1
Има отказани заявления за обезщетение при чума по свинете, заяви министър Танева
Има отказани заявления за обезщетение при чума по свинете, заяви министър Танева Снимка: БГНЕС

Извършват се проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение при африканска чума по свинете, има отказани заявления.

Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова – Пиралкова за изплащането на обезщетенията на личните стопанства в страната заради африканската чума по свинете, предава БГНЕС.

"Бяха взети много мерки, благодаря на всички хора, които изпълниха препоръките на Агенцията за безопасност на храните, на областните епизоотични щабове и предприеха мерките, които засягаха личните стопанства с цел намаляване на епизоотичния риск и ограничаване на големи. Това е мнението на специалистите в тази област и на научните сътрудници“, допълни още министър Танева.

Тя посочи още, че броят на стопанствата, които бяха подадени по списък в МЗХГ, беше 34 821, подадените заявления в областни дирекции по безопасност на храните са 29 500, финансовото подпомагане е в размер в момента на 8 млн. 850 хил. лв., изплатени в 1691 населени места в 179 общини.

"Тази информация беше събрана през областни епизоотични комисии от кмета на населеното място и официалния ветеринарен доктор. Тези лични стопанства нямаха регистрация в системата на Агенцията по храните. Причините за това са много, включително и това, че те не отговаряха на изискванията за лично стопанство, а именно към момента по наредба 44 – отглеждане само на свине за угояване до 5 броя. По тази причина, разбира се и по други, те не бяха регистрирани и инвертаризацията и преброяването за нуждите на ограничаване на епизоотичния риск, беше направено лятото, когато се взе решение за прилагане на тази мярка. Извършват се и сега проверки. Всички сигнали, тъй като изготвянето на тези списъци беше направен от кметовете на населени места и ветеринарния доктор, бяха публични. Всички, които са имали сигнали затова, че неправомерно са включени хора и са проверявани там, където има съмнение, е спирано плащането. Има такива случаи на отказани заявления. Мога дори по общини да ги изброя“, каза Танева.

Да, проверки има и в момента. Не е само в Добрич. Това е по повод получени сигнали, трябва да бъдем обективни, тази мярка са прилага в навечерието на местни избори и не бих могла да отрека, че в някои населени места имаше установени опити тази мярка да се потребява в един или друг смисъл с оглед на идващите избори. Правим проверки и в момента и на принципа на анализа на риска и в други области, за да установим дали всичко, което е подадено, подписано и потвърдено от кметовете и ветеринарния доктор отговаря на подадените данни“, допълни още Танева.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари