Михаил Константинов: Местните избори ще бъдат много тежки

0
Ще има много тежка катастрофа
Ще има много тежка катастрофа Снимка: Канал 3

Ще има много тежка катастрофа, ако на местните избори има машинно гласуване.

Това ще бъдат много тежки избори. Този вид гласуване не е подходящ - разбирам защо в Германия го махнаха, 3 пъти гласуваха и го махнаха; в Холандия - 100% машинно гласуване, махнаха го, в Ирландия - 100% машинно гласуване, махнаха го. Това предупреждение отправи в "Беновска пита" проф. Михаил Константинов преди есенните местни избори - на 27 октомври и 3 ноември.

"Няма как да не се стигне до огромно количество грешки, по наши оценки машинният бюлетин ще е дълъг няколко десетки метра. Бих казал на нашите депутати - внимавайте какво правите. Защото това, което ще се случи, случилото се преди в "Арена Армеец" ще е като детска игра!

Искам освен това да кажа, че в София на 27 октомври ще има 5 вида избори: кмет на голяма община, кмет на район, кмет на населено място, ако има такъв избор, за общински съвет, преференции за общински съвет. Там ще има минимум 40-50 партии за участие, листите ще са дълги 61 позиции, значи ще има към 5000 имена само за общинския съвет - за всяко от тези гласувания трябва да се въртят по няколко екрана. И ще има проблеми с по-слабо обучените и огромна чувствителност към малки промени. Преди 4 г. бе скандалът в Арена Армеец, над 40 пъти сме връщали софийски комисии, за разлика от малките от провинцията, където всичко им е точно", изброи проф. Константинов.

Той прогнозира, че БСП ще има по-добри резултати на местните избори, а ГЕРБ - леко отстъпление.

"Ако вземем евроизборите, от БСП са прави, че имат успех, защото от 4 скачат на 5 евромандата, и с 50 000 гласа повече. Но тогава имаха катастрофален резултат през 2014 г. Сигурно и сега ще отбележат успехи на местните избори. Тъй като през 2015 г. ГЕРБ взе ужасно много кметове, т. е. това е най-големият успех на местни избори на ГЕРБ, и е ясно, че сега ще има отстъпление. Ясно е, че този връх трудно се задържа. Ще се повторят евроизборите - БСП ще покаже по-добър резултат от 2015 г., просто защото те нямат нито един голям кмет. Това показва, че те вече ще вземат някои от големите кметове, време е да вземат - да са живи и здрави", смята Михаил Константинов.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари