Мегазавод ще копае биткойни край Разлог

0
Проектът е свързан с бизнесмена Иво Прокопиев
Проектът е свързан с бизнесмена Иво Прокопиев

Иван Ненков, съдружникът на бизнесмена издател, потвърди, че новата компания “Реналфа” има интерес към технологията зад криптовалутите

Мегазавод, който да “копае” биткойни и други форми на т. нар. криптовалути, ще се появи край Разлог. Проектът е свързан с бизнесмена Иво Прокопиев, твърдят криптоентусиастите.

Преди дни гръмна скандал със сайта на вестник “Монитор”, който според “Дневник”, “Медиапул” и “Клуб Z” е използвал изчислителните възможности на компютрите на посетителите си, за да копае биткойни, пише 24 часа.

Проектът в Разлог е същото, но по-организирано. Вероятно затова и медиите, свързани с издателя Прокопиев, са забелязали случващото се във вестника на издателя Пеевски.

Криптовалутата, която няма централна банка зад себе си, се добива именно чрез използване на видеокарта, чиито умения да смята се използват за изчисляване на сложни математически задачи.

Срещу тях човек получава биткойни. За какво се използват самите решения обаче, е една от най-големите мистерии, а има и много спекулации, че това проста е схема на Понци, която рано или късно ще гръмне. Най-много са те за криптовалутата уанкойн, дело на българката д-р Ружа Игнатова. За разлика от биткойна обаче, уанкойн е централизирана.

Популярността на биткойна стана причина в България масово да започнат да се изкупуват машини за добиването му. Има поне няколко работилници у нас. Цената за ток обаче е огромна и затова има теории, че биткойните са създадени именно от електрокомпании с цел увеличаване на печалбите.

В момента край Разлог се преустройва един от заводите на Иво Прокопиев за копаене на биткойни. Преди време там се е произвеждала хартия. Бизнесменът отдавна е в бизнеса със соларни инсталации. Дори имаше завод за производство на панели, който фалира. Според информация от Скопие Прокопиев има намерение да развива соларния бизнес и в Македония.

Бизнесменът е създал и нова фирма - “Реналфа”, която е с предмет на дейност придобиване и продажба на облигации. Това може и да е описание на търговията с криптовалута.

Върху 800-те декара на бившия някога завод за хартия, днес се разполагат слънчеви панели. Засега не е ясно каква точно ще е инвестицията в него за закупуване на чипове за видеокарти. Те ще бъдат поставени в огромни халета и ще са свързани в мрежа, за да работят заедно.

Реналфа” е създадена, за да поеме странични проекти, заяви пред “24 часа” Иван Ненков - съдружник в компанията на Иво Прокопиев. Той допълни, че край Разлог се изграждал соларен парк, който да продава ток на свободния пазар - т.е. не в микса на НЕК и не по преференциални цени. Имаме интерес към блокчейн технологията зад криптовалутите и бихме инвестирали в тях, но не и в биткойн, защото смятаме, че той вече е изчерпал потенциала си, допълни Ненков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари