Медиците подновяват протестите в цялата страна

1
Може да се стигне до подаване на колективни оставки
Може да се стигне до подаване на колективни оставки Снимка: БГНЕС

В понеделник медицинските специалисти започват символични протести в цялата страна, които могат да прераснат в ефективни стачни действия и да се стигне до подаване на колективни оставки.

В писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и финансовия Владислав Горанов те настояват до 31 октомври да бъдат запознати с предварително изготвената бюджетна рамка на Министерството на здравеопазването, с разбивката по пера, както и да получат правилата, по които ще се разходват публичните средства, пише вестник СЕГА.

Медицинските специалисти настояват да научат предвидени ли са средства за увеличаване на заплатите им  съобразно исканията им от две минимални работни заплати (стартова за професията) и механизмите, по които това ще се случи. При протестите на 7 октомври от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояха минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, като началната стартова заплата за младите лекари да е съответно 1100 и 1200 лв.

Те настояват за достойно заплащане на нощния труд - по 3 лв. на час, за изплащане на вреден и интензивен труд и за преминаване към намалено работно време от 7 часа на всички реанимационни отделения (ОАИЛ). 

Сред дългосрочните им искания са премахване на търговските дружества, промяна в категорията труд, задължително изготвяне на стандарти и остойностяване на труда на медицинските специалисти.

Според здравния министър Кирил Ананиев през следващата година парите за болниците ще бъдат увеличени с над 200 млн. лв., като по-голямата част от тях ще отидат за заплати на персонала. В началото на октомври министърът каза, че се работи по промяна на механизма, от който не са доволни медицинските специалисти. "Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагрежденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някакво пропорция в заплащане", поясни тогава министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари