Медицинските сестри излизат на национален протест

0
Синдикатите обаче, се дистанцираха от тях
Синдикатите обаче, се дистанцираха от тях

Протестът ще бъде в обедните часове, а недоволните ще протестират символично.

Медицинските сестри излизат утре на национален протест. Синдикалните и съсловни организации, които трябва да защитават интересите им, обаче, се дистанцираха от плановете им за протест. След среща при премиера здравният министър заяви, че няма нужда от протести, а от диалог.

Вече 28 години Добринка Христова се грижи за пациентите в Бургаската многопрофилна болница. За труда си медицинската сестра получава 650 лева на месец, предава NOVA. 

"И аз се чудя как се справям! Потъвам в дългове, изплащам ги, после пак и така до безкрайност. Трудно се справяме. Правя го само,защото обичам професията и искам тук да работя", каза Добринка - медицинска сестра в "УМБАЛ - Бургас".

Затова и утре тя ще се присъедини към протеста на медицинските сестри. Сред исканията са стартово възнаграждание от поне две минимални заплати и допълнително заплащане за работа в интензивно и спешно отделение.

Готвеният протест беше обсъден и на извънредна среща при премиера. Здравният минисър припомни, че още в началото на месеца държавата е предвидила допълнителни 30 милиона лева за общинските и областните болници. Именно с част от тези пари щели да се увеличат заплатите.

"Тепърва предстои процесът на договаряне на заплатите и аз мисля, че този разговор трябва да го водим, след като са наясно с новите си възнаграждения. Няма нужда от протести, има нужда от разговори, има нужда от обсъждане, от дебати", заяви министърът на образованието Кирил Ананиев.

Оказа се, че същото мнение споделя и съсловната организация на медицицинските сестри. Членовете й се дистанцират от утрешната акция с мотива, че тя няма да реши проблемите. "Ние подкрепяме исканията, но не ние сме организирали протеста", каза Милка Василева от Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.  

Разграничиха се и двата синдиката с аргумента, че сега не му е времето за протести. "Аз ги моля вместо да си хабим усилията и енергията на улицата, да седнем на масата и да видим какво от това може да се случи реално", каза вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов. 

Сестрите обаче отказаха да се вслушат в този призив и останаха неприятно изненадани от липсата на подкрепа.

Протестът ще се проведе в обедните часове, а някои от недоволните ще протестират само символично.  

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари