Мъж с една ръка е принуден да коси крайпътните канавки

1
Кметицата на селото: „Друга работа няма, казах му да напусне, като не може”
Кметицата на селото: „Друга работа няма, казах му да напусне, като не може”

52-годишният Пламен Тодоров моли за по-лека работа; кметицата на селото: „Друга работа няма, казах му да напусне, като не може”.

ЕДНОРЪК МЪЖ Е ПРИНУДЕН ДА КОСИ КРАЙПЪТНИТЕ КАНАВКИ В СТРАХИЛОВО, ЗАЩОТО Е НА РЪБА НА МИЗЕРИЯТА и едва свързва двата края.

Вчера 52-годишният Пламен Тодоров бе забелязан от наш екип край селото с храсторез, който държеше с дясната си цяла ръка и прикрепяше с лявата, която е отрязана до лакътя. За да има приличен вид, той крие останалото от лявата с ръкава на блузата си. Мъжът видимо много трудно се справяше със задачата си, но е приел работата към кметството, защото децата му оставили над 8000 лв. дългове за мобилни телефони и ток и си тръгнали от къщата, след като той се разделил с жена си. Сега у тях няма нито ток, нито вода, а той плаща борчовете, защото имотът и неплатените телефони се водят на негово име, пише вестник Борба.

„Инвалидната ми пенсия е блокирана заради дълговете, всеки момент може да ми вземат и къщата. Майка ми, която е на 72 г., ми купува хляб. Аз вече съм човек на дъното и се превръщам в клошар. Заради това приех тази работа по програма за инвалиди към Общината, но моля за нещо по-леко. Вярно е, че за две години ще ми дават по 450 лв. на месец, но като не мога да кося с тази една ръка, не знам…”, реди тъжната си съдба Пламен. Той сподели още, че помолил кметицата за по-лека работа, но тя му казала, че го мързи. Пламен казва още, че в общината по въпросната програма има още хора с увреждания, но никой не се е хванал да коси с храсторез и с една ръка.

„Аз имам една бройка в селото по програмата за хора с увреждания. На Пламен съм му казала, че като не може да се справя, да напусне. Това е, друга, по-лека работа няма, а бройката е за работник поддръжка”, бе категорична кметицата на Страхилово Соня Костадинова.

ДРАМАТА НА ПЛАМЕН Е ОТ 30 ГОДИНИ.

Тогава той работел в БДЖ на гарата в Горна Оряховица като шлосер. По време на работа два вагона го ударили и му смазали лявата ръка и тя била ампутирана до лакътя. После минал на ТЕЛК и му дали втора група от 72% с право на работа. Инвалидната пенсия от 238 лв. обаче е блокирана, независимо че това не е нито законно, нито морално. Бирниците му вземат и заплатата на косач.

В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ В МОМЕНТА ДЕЙСТВА ПРОЕКТ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост. До 29 г. са наети две лица. Над тази възраст са ангажирани 8 за чистач хигиенист и 7 за работник поддръжка. Проектът е за 24 месеца и стартира на 15 ноември 2018 г., а ще продължи до 14 ноември 2020 г. Наетите хора с увреждания са от П. Тръмбеш, Обединение, Раданово, Климентово, Иванча, П. Сеновец, Орловец, Павел и Страхилово.

Какво означава „лице с трайно увреждане“?

Според закона това е човек, който в резултат на анатомично, физиологично или психологично увреждане е с трайно намалени възможности да изпълнява дейности по начин и в степен, възможни за здравия човек, и за което органите на медицинската експертиза са установили степен на трайно намалена работоспособност. Дали хора като Пламен с една ръка могат да работят с храсторез и друга техника?! И дали действително в Страхилово няма по-лека работа за него, след като към кметството има една постоянно заета бройка от мъж, който би могъл да коси по канавките?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари