Мъж обяви гладна стачка, заради скандално решение на ТЕЛК

1
60-годишният Стоян Русков от 7 години е на хемодиализа
60-годишният Стоян Русков от 7 години е на хемодиализа Снимка: 24 часа

60-годишният Стоян Русков, който от 7 години е на хемодиализа, обяви гладна стачка, заради скандално решение на местния ТЕЛК.

Той разказа, че след последното освидетелстване от ТЕЛК му е отнето правото да ползва придружител, въпреки че е със 100% инвалидност. Поради това са му отрязани социални помощи за чужда помощ, полагащи се по закон, и му е препоръчано, че може да работи, пише 24 часа.

Обяснение за решението не е получил. Освен, че бъбреците му не работят, Русков е с 5 байпаса и сменена клапа на сърцето. В тази връзка гладната стачка може да се окаже фатална за него. Подобно е положението и на приятеля му Павел Павлов, който е на хемодиализа от 10г., но няма да гладува, след предупреждение от лекари, че само в рамките на няколко дни може да се стигне до летален изход. Двамата мъже твърдят, че над 90% от пациентите на хемодиализа в региона са получили решения на ТЕЛК, като техните. Те са изненадани, че в Пловдив например няма издадени подобни скандални решения на ТЕЛК, позовавайки се на собствена проверка. Русков и Павлов са обжалвали решението на пазарджишкия ТЕЛК пред НЕЛК, но нямат отговори от месеци. Заради обжалването обаче са им спрени пенсиите и социалните им помощи. Те настояват за връщане на социалните им придобивки и признаването им за пожизнени пенсионери, както е записано в закона, след като е признато, че заболяването им е в последна фаза и е необратимо. Двамата мъже определят отношението към тях и хората с подобни заболявания като геноцид.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари