Масови проверки на стоките за учениците преди първия учебен ден

0
За какви нередности ще следят инспекторите и за какво да внимават родителите?
За какви нередности ще следят инспекторите и за какво да внимават родителите?

За какви нередности ще следят инспекторите и за какво да внимават родителите?

Броени дни преди началото на учебната година - засилени проверки на стоките в магазините, предназначени за учениците.

Целта на проверките е да обхванат стоките, които се купуват най-вече за първия учебен ден и са предназначени за деца. Следи се добре представена информация. Основно изискване е да има обявени цени, както и кой е производител и вносител. Следи се също така дали има опасни елементи по дрехите, които родителите купуват на децата си, предава NOVA.

Людмила е тръгнала с децата на пазар преди началото на новата учебна година. Засега купуват основно дрехи, обувки и чанти, а останалото след инструкции от преподавателите. Не се притеснява, че може да попадне на опасни стоки.

"Аз конкретно пазарувам от определени магазини, в които имам доверие и няма от какво да се притеснявам. Ако търся най-евтиното, тогава може би хората имат право да сепритесняват, защото качеството не може да бъде много евтино", каза Людмила Овасенова.

Търговците признават, че не могат да гарантират за качеството, защото това е отговорност на производителя и вносителя. "Не може да се види от какъв материал е, каква боя. Не мога да я позная, просто симпатична или не е стоката", каза още търговецът Зюмбюла Стоянова.

За да проверят дали стоките са безопасни и търговците спазват стриктно изискванията на закона. Инспектори на Комисията за защита на потребителите започнаха инспекции. Следи се дали всяка стока има етикет с нужната информация.

"Задължителната информация относно производител, вносител, вид на стоката и съществени характеристики", заяви инспекторът от КЗП Сунай Агушева.

По-специално внимание се обръща на дрехите, обувките и раниците за учениците.

"Облекла с дълги връзки в областта на врата, в областта на талията, в долния ръб на дрехата, малки елементи, отделящи се, които биха попаднали лесно в устата на едно малко дете и то може да се задави или пък по-сериозен инцидент може да се случи", добави инспекторът от КЗП Стоянка Грибачева.

А основният съвет към потребителите е да бъдат внимателни.

"В повечето случаи човек трябва да си отваря очите и да чете какво пише на етикета, ако етикетът е истински", каза Овасенова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари