Масови безредици в Париж

0
Демонстрантите изпотрошиха прозорците на ресторант "Макдоналдс" и хвърлиха вътре "коктейли Молотов"
Демонстрантите изпотрошиха прозорците на ресторант "Макдоналдс" и хвърлиха вътре "коктейли Молотов"

Хиляди хора излязоха днес на първомайско шествие в Париж и в други големи градове във Франция, съобщи Франс прес.

Отделно от организираната от профсъюзите демонстрация във френската столица, в района на моста "Остерлиц" се събраха около 1200 души с тъмни дрехи, качулки и скрити зад маски лица. Те скандираха антифашистки лозунги, развяваха съветски знамена и издигнаха антиправителствени плакати, отбеляза Ройтерс. Някои започнаха да издигат барикади и да замерят с бомбички разположените на бул. "Опитал" сили за борба с безредиците, които отвърнаха с водни оръдия и сълзотворен газ.

Демонстрантите изпотрошиха прозорците на ресторант "Макдоналдс" и хвърлиха вътре "коктейли Молотов". Пострада също така сервиз на "Рено", намиращ се на шосе до гара "Остерлиц", а строителна машина бе подпалена, се вижда на заснети от "Ройтерс" кадри.

Френският вътрешен министър Жерар Колон написа в "Туитър", че "силите на реда правят всичко възможно да сложат край на това нарушаване на обществения ред и да задържат виновните". Кметицата на Париж Ан Идалго каза, че "осъжда насилието, извършено днес в Париж от маскирани хора", чиято единствена цел е "да всяват хаос по улиците на града", предаде ТАСС.

Вчера полицията предупреди за възможни сблъсъци с крайнолеви анархистки групировки, след като в социалните мрежи се появи призив за "Революционен ден".

В провинцията няколко десетки хиляди души участваха в демонстрации по призив на влиятелни профсъюзи и крайнолеви организации, които протекоха спокойно.

Френският президент Еманюел Макрон, който бе избран през май 2017 г. с обещанието да съживи френската икономика и да подпомогне създаването на работни места, е в конфликт със синдикатите заради плановете му да либерализира регулациите в сферата на заетостта, отбеляза Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари