Машинният вот е пред провал

0
Това призна в прав текст Валери Симеонов
Това призна в прав текст Валери Симеонов Снимка: БГНЕС

Пандемията спряла търга за устройствата за гласуване

Необходими били около 10 000 машини

ГЕРБ застават зад Александър Андреев за шеф на ЦИК

Машинното гласуване на предстоящите парламентарни избори е пред провал. Призна го в прав текст съпредседателят на ПГ “Обединени патриоти” Валери Симеонов. “Машинното гласуване няма да стане. Бяхме в период на пандемия, която спря всякакво движение на тези въпроси. Срокът за поръчка и доставка на машините безвъзмездно е отминал”, заяви Симеонов пред Нова телевизия.

Все още не е обявена обществена поръчка, а от ЦИК намират различни поводи да бавят търга. Сега обясняват, че чакат решението на парламента по ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс.

Според говорителя на ЦИК Александър Андреев в над 9500 секции с над 300 избиратели трябва да има машинно гласуване. Той е пресметнал, че ще е необходимо да се осигурят около 10 000 машини, за да се осигури нормално машинно гласуване.

Според Андреев, все още не можело да се каже какви ще бъдат машините за гласуване и кога ще бъдат доставени у нас.

За колко време ще дойдат в България е въпрос, който зависи от участниците в обществената поръчка. Има различни срокове в зависимост от вида на машината, времето за производство и т. н. При всички случаи, колкото по-рано бъде обявена обществената поръчка, ще бъде толкова по-добре”, каза говорителят на ЦИК.

Въпросът с машините не е само до осигуряването им. Машинното гласуване засяга и въпроси като тяхното съхраняване, охрана, логистика, техническо обезпечаване, коментира Андреев.

След ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс, трябва отново текстовете да влязат в НС и там да бъдат разгледани, да се прецени дали ще се вземат под внимание мотивите на Радев или ще бъдат разгледани в този си вид, посочи Андреев.

Междувременно от ГЕРБ обявиха, че Александър Андреев е номиниран за шеф на ЦИК от Федерацията на независимите студентски дружества и че ГЕРБ застава зад тази кандидатура.

Юристи сигнализираха “Труд”, че Андреев нарушава закона за адвокатурата, продължавайки да работи като адвокат, независимо, че има трудови правоотношения с ЦИК вече втори мандат. От Столичната адвокатска колегия потвърдиха сигнала и казаха, че Андреев не си е замразил членството в колегията, което може да е повод за заличаване от Столичната адвокатска колегия.

И села със 100 човека може да избират кмет

ВМРО внесе промени в закона за териториалното устройство

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място. Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза. Предложението за промените в Закона за административно-териториалното устройство на Република България е подписано от депутатите от ВМРО и вече е внесено в деловодството НС.

От 2016 г. за обособяването на кметство и съответно за правото на пряк избор на кмет са нужни поне 350 човека.

За ВМРО това не е правилен подход защото не се дава възможност за реална представителност на хората”, съобщиха от организацията. От ВМРО предложиха подобен текст и при разглеждането на промените в Изборния кодекс, но не получиха подкрепа.

С учудване дни след това установихме, че нашата идея е чута и даже приета не от депутатите от ГЕРБ, които гласуваха “против” в пленарната зала, а от министър-председателя, който дори я обогати, като се върна към по-стар наш вариант - долната граница да е 100 човека”, заявиха още от ВМРО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари