Маркет линкс: За 57% от българите процедурата за избор на Главен прокурор е опорочена

0
Гражданите очакват повече прозрачност
Гражданите очакват повече прозрачност Снимка: БГНЕС

За 57% от участвалите в допитването процедура само с един кандидат за главен прокурор е опорочена, а 15 на сто са на обратното мнение.

37% не могат да преценят, заяви социологът Добромир Живков от "Маркет линкс" пред bTV.

Това показват данните от Съвместно национално-представително проучване на bTV и агенцията, проведено сред 1025 лица над 18 г., в периода 16-25 август, по метода на прякото-лично интервю.

По-малко от половината хора у нас смятат, че процедурата за избор на главен прокурор е достатъчно добра. 47% от анкетираните са на мнение, че процедурата се нуждае от промяна, а едва 16% смятат, че тя е достатъчно добра.

В същото време, 3 пъти повече са тези, които одобряват изнасянето в медиите, на доказателства по текущи дела от висок обществен интерес. 54% от анкетираните одобряват тази практика, 18% са на противоположното мнение, а 28 не могат да преценят.

Има криза на доверието в институциите. Най-ниско то е в Народното събрание. Непосредствено след изборите юли-август, доверието след изборите се повишава. Това дава насоката да заключим, че има сериозна криза в доверието.

Гражданите очакват повече прозрачност. Това показва, че интересите им са защитени и ни показва, че институциите работят. Дали ще се стигне до спад на рейтинга на прокуратурата зависи от това как ще работи тя оттук нататък, обобщават от "Маркет линкс".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари