Мария Габриел: България ще получи над 12 милиарда евро

0
Зад тези пари стои национална програма, която трябва да разчете кои сектори да бъдат подпомогнати
Зад тези пари стои национална програма, която трябва да разчете кои сектори да бъдат подпомогнати Видео: bTV

750 милиарда евро ще бъдат инжектирани в икономиките на страните членки на ЕС реши тази седмица Еврокомисията. България ще получи достъп до 13 милиарда евро

„Малко над 12 милиарда ще получи България. 9 милиарда от новия възстановителен инструмент под формата на грантове и още 3 милиарда под формата на заеми, заяви комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел в „120 минути“ по bTV.

„Това, което е по-важно е, че зад тези пари стои национална програма, която трябва да разчете кои сектори да бъдат подпомогнати, така че възстановяването да бъде наистина устойчиво и вземащи предвид нуждите“, каза Габриел, която наблегна, че трябва средствата да бъдат за стратегически инвестиции.

Тези 750 милиарда бележат исторически момент за Европа, защото са заем, който обединява всички страни членки и трябва да бъде върнат до 2058 г., заяви еврокомисарят.

Според нея трябва да бъдат отделени приоритетно средства за науката и тя се радва, че ЕС е определил тази сфера като изключително важна.

„Кризата доказа, че не можем да се справим без наука“, категорична е Габриел, защото не можем да се преборим с пандемията без научни изследвания.

Европа все още е сред водещите световни сили в научните изследвания. 25% от научните публикации са европейски, а на континента са само 7% от световното население. 20% от инвестициите в научни разработки също са на Стария континент.

Европейският иновационен съвет е дал голямо предимство на изследователите, защото всички „стартъпи минават на едно гише“. Важно е всеки да има достъп до информация и след това финансирането да става бързо, а не по-старите механизми, каза Габриел.

Европа има проблем с дезинформацията и фалшивите новини, които вероятно са част от целенасочена кампания срещу Съюза. Според Мария Габриел образованието отново е отговора за справянето с т. нар. „фейк нюз“.

Има начин чрез законодателни промени да се повлияе не социалните мрежи и да подпомогнат борбата с неверните новини. Това може да стане чрез „прозрачността на рекламите“ в тези социални мрежи.

Три са основните теми и сфери, които се атакуват чрез фалшиви новини – здраве, околна сред и миграция, за които нашето общество е много чувствително.

Следете повече по темата и споделяйте вашите истории с хаштаг #ЕвропаСрещуCovid19 в социалните мрежи

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Излязох на балкона да изпуша един джоинт. Съседа ме видял и извика полиция. Пристигнаха и ме питат:
- Къде е тревата?
- Изпуших я всичката.
- А от къде я взе?
- От съседа!
Сега претърсват неговия апартамент!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари