Марешки се отказа да бойкотира кворума в парламента

0
Бойкотът на варненския бизнесмен и депутат и неговата партия, всъщност, приключи преди да е започнал на практика
Бойкотът на варненския бизнесмен и депутат и неговата партия, всъщност, приключи преди да е започнал на практика Снимка: Димитър Кьосемарлиев / bgonair

Депутатите от "Воля" няма да напуснат пленарна зала, но продължават да искат оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Това се разбра от думите на председателя на партията Веселин Марешки на брифинг в кулоарите на парламента по повод заявеното преди седмица намерение да напуснат парламента докато вицепремиерите не подадат оставки.

Така бойкотът на варненския бизнесмен и депутат и неговата партия, всъщност, приключи преди да е започнал на практика, тъй като миналата седмица покрай гласуването на бюджетните закони депутатите от "Воля" бяха в залата при формирането на нужния кворум.

Днес Марешки обяви, че "Воля" не е била и никога няма да бъде политически рекетьор.

"Казахме, че ако няма други начини за изхвърлянето на двамата от властта, можем да прибегнем в краен вариант и до неявяване в зала. Симпатизантите ни казаха, че това би било бягство от отговорност и не са ни пратили тук, за да се крием по кулоарите", каза той.

Марешки вече смята, че напускането на парламента и неявяването на работа е абдикация от отговорност и няма "да напълни джоба на българите".

Знаем, че е много по-лесно за нас да сме извън парламента и да трупаме някакви временни дивиденти, обмисляхме и този вариант, коментира Марешки. "Решихме, че не е в наш стил да се крием по кулоарите и да бягаме от отговорност. Ще работим в залата, защото сме наясно, че в най-отговорния момент, когато трябва да се приеме бюджетът на държавата, в който има някои добри страни - увеличаване на доходи, повече пари за здравеопазване, ние не можем да абдикираме от нашата отговорност и всички наши симпатизанти настоятелно ни съветват да правим това - да работим в полза на българския народ", посочи той.

По отношение двамата вицепремиери от "Обединените патриоти" Марешки заяви, че се чуди нямат ли мъжество, воля, морал, патриотизъм да се оттеглят сами. Но дори и сами да не го направят, това рано или късно ще стане, защото народът няма да им прости предателството, коментира той. По думите на Марешки с провала си като вицепремиери Симеонов и Каракачанов дърпат и своите партии надолу към пропастта.

В сряда парламентът успя да събере кворум, въпреки че депутатите от ДС и ДПС продължават да не се не се регистрират в зала. Те бойкотират заседанията с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради репликата му към майките на деца с увреждания “кресливи жени с уж болни деца“, както и заради арестите в Държавната агенция за българите в чужбина, попадаща в неговия ресор.

С кворум от 125 депутати в зала парламентът започна днешното пленарно заседание. Непосредствено след началото му председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов поиска поименна проверка, която установи 134 депутати и потвърди наличието на кворум, с което парламентът заработи по дневния си ред.

През тази седмица на дневен ред в парламента ще бъде свалянето на два депутатски имунитета. След като миналия четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати, четирима до днес вече се отказаха от тях.

Това бяха Борис Кърчев от ГЕРБ, Елена Йончева и Георги Михайлов от БСП и Пламен Христов от "Воля”.

Попитан тази сутрин дали с колегата си Кръстина Таскова ще се откажат доброволно от депутатските си имунитети, Марешки заяви, че вече и те са подали заявления за това.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари