Марешки: Президентът е фигуранта в републиката

0
Лидерът на "Воля" заговори и за евентуален експертен кабинет
Лидерът на "Воля" заговори и за евентуален експертен кабинет Снимка: БГНЕС

Президентът на България си позволи да обиди стотиците хиляди български граждани, които бяха на протестите, когато трябваше да се сваля комунистическата власт в България, като ги нарече мутри“.

Това заяви лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, цитиран от БГНЕС. 

В декларация, от името на парламентарната група, Марешки отправи критики към държавния глава Румен Радев, с които поиска неговото извинение и оставка. Повод за това било вчерашното обръщение към нацията, в което Радев отново подкрепи антиправителствените протести и заяви: „Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта“.

„Както днешните младежи, така и ние тогава бяхме по площадите. Основите на демокрацията положиха будните български студенти, личности и изявени антикомунисти, като Желю Желев и Петър Дертлиев. „Екогласност“, дисидентите от Комитета за защита на Русе, както и стотици хиляди и дори милиони почтени българи. Те бяха първите защитници на демокрацията и радетели за промените в България. Тях ли наричате мутри?“, обърна се Марешки към президента от парламентарната трибуна, когото си позволи да определи като „фигуранта в републиката“.

Според лидера на „Воля“ мутрите, за които държавният глава говори, са били „планирани, създадени и грижливо отгледани“ в средата на 90-те години, когато е управлявала БСП – партията, която го е „издигнала и избрала за президент“. 

Историята е съставена от необорими факти. Когато някой се опитва да се преоблече с нови дрехи, трябва да му припомним мръсните дрипи, които няма как да се скрият“, каза още Марешки.

По-късно пред медиите той заговори и за евентуален експертен кабинет, без да дава повече подробности какво точно има предвид, а за предстоящия вот на недоверие подчерта, че все още не е ясно как ще гласува формацията му в пленарната зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари