Марешки иска допитване до народа

0
Лидерът на "Воля"  поиска провеждането на референдум, на който българските граждани да отговорят какво предпочитат - здравеопазване или самолети
Лидерът на "Воля" поиска провеждането на референдум, на който българските граждани да отговорят какво предпочитат - здравеопазване или самолети

Лидерът на "Воля" и зам.-шеф на парламента Веселин Марешки поиска провеждането на референдум, на който българските граждани да отговорят какво предпочитат - здравеопазване или самолети, пише Монитор.

В декларация от трибуна Марешки започна с критики към властта и по специално към вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева за позицията ни след референдума за Македония. Той припомни, че "гордият македонски народ" се изказал категорично "не", а в същото време в позицията на МВнР по темата се казвало, че 90 % от гласувалите са заявили, че искат да бъдат част от  ЕС и НАТО, техният глас е видим и не трябва да се пренебрегва.

В тази връзка той припомни редица референдуми, провеждани у нас, сред които и този депутатите да се избират на два тура и мажоритарно. Тогава обаче само 12 000 гласа не стигнали да се зачете, а на него гласували над 3 млн.  българи. Марешки определи позицията на Захариева като "нелепа" и "пасквил". "Всички си мълчим - патриоти, по-големи патриоти... Излиза, че този пасквил е официална позиция", обясни Марешки и даде да се разбере, че иска обратна позиция на българската държава.

Изведнъж се прехвърли на темата за здравната реформа, подготвяне от министър Кирил Ананиев за планираните 12 лева допълнителна здравна застраховка. По думите на Марешки от партията му са изчислили, че това са около 400-500 млн. лева на година.

"Ако това е решението, то ние трябва да спрем грабителската сделка за самолетите", поиска Марешки и обясни, че именно около 500 млн. лева ще ни струва годишната вноска за покупката на изтребителите. В Македония ни дадоха пример, каза той и допълни - "Нека да питаме българския народ - иска самолети или здравеопазване! Нека да направим референдум по тази тема, кое е по-важно за българския народ".

Според него трябва да се преосмисли този инвестиционен разход и парите от самолетите да бъдат пренасочени за здравни вноски.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари