Магистрала Русе – Велико Търново с начало до КТМ

0

Днес, 08.04.2016 г., в Конферентната зала на хотел „Суд” в гр. Гюргево се проведе Общото годишно събрание на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ при следния дневен ред:  

1. Приемане отчета за дейността на АсоциацияЕврорегион Данубиус” за 2015 г.  в  съответствие с Чл.34б (5);

2. Приемане на финансовия отчет на сдружението-  годишния счетоводен отчет и баланса за 2015 г., в съответствие с Чл.21 т.7.; освобождаване от отговорност на  Управителния съвет, съгл.чл.21, т.15 от Устава;

3.Приемане на проектобюджета за 2016 г. -  чл. 21 от устава на сдружението;

4.Разни.

На събранието присъстваха областният управител на Русенска област – доц. д-р Стефко Бурджиев, неговият заместник – Станимир Станчев, председателят на Окръжен съвет Гюргево – Василе Мустъця, екстперти от двете администрации, кметове на общини, представители на НПО и институции  от Русенска област и Гюргевски окръг – членове на организацията.

Изпълнителният директор на „Еврорегион Данубиус“ – Лили Ганчева, представи отчета за дейността на организацията през 2015 г. Тя определи годината като динамична и многоаспектна.

Също така посочи, че ако трябва да я обобщи с една дума,  то тя би била „проекти”.

Основните усилия през 2015 г. са насочени към стартиралия нов програмен период и Програмата за ТГС Румъния – България Интеррег V-A 2014-2020г., за идентифициране и сформиране на партньорски екипи и подготовка на съвместни проектни идеи.

Дейността на Асоциацията протича в 5 основни направления:

- Съдействие на българските и румънски власти за поддръжката, рехабилитацията и организацията на движението по Дунав мост и пограничен пункт Русе-Гюргево по време на ремонта на румънския участък и при зимни условия;

- Подпомагане и съдействие на централните и местни власти при реализиране на Европейската рамкова конвенция за ТГС между териториалните общности и власти, както при търсенето на решения на общи  трансгранични проблеми от двете страни на границата;

- Работа на Асоциацията „Еврорегион Данубиус”, насочена към развитието на трансгранично сътрудничество в областта на бизнеса;

- Трансгранично сътрудничество в областта на образованието, културата, туризма и социалните дейности;

- Проекти.

Като особено постижения беше определена работата на Съвместната работна група от представители на земеделието от Гюргевски окръг и Русенска област – безпрецедентна по цялата ни обща българо-румънска граница, активизирала контактите между представители на бизнеса от българска и румънска страна.

През изминалата година е казано съдействие за сключване на споразумения за сътрудничество между общински администрации, висши учебни заведение от България и Румъния, с цел създаване на партньорски екипи и последвалите подготвени и внесени трансгранични проекти по Програмата за ТГС Румъния – България Интеррег V-A 2014-2020г – над 14 по първите 2 покани на програмата.

По време на събранието бяха обсъдени приоритетите за работа, сред които успешно реализиране на подадените проекти, свързани с подобряване на инфраструктурата, развитие на земеделието и туризма, повишаване на сигурността  в региона Русе-Гюргево.

На следващо място, доц. д-р Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе, запозна участниците в общото събрание с проектната идея относно изграждане на магистрала, която ще свързва Русе и Велико Търново, България, както и началото на тази магистрала  да бъде именно в непосредствена близост западно от площадката на бившия Комбинат за тежко машиностроене Русе.

Това предложение се определя като жизнеспособно и перспективно, и в същото време даващо възможност в  бъдеще,  административните органи на България и Румъния  да лобират съвместно за изграждането на трети мост над Дунав в района на това местоположение.

Идеята бе определена като перспективна и в светлината на общата визия за развитие не само на Окръг Гюргево и на целия трансграничен регион Гюргево-Русе,  но и защото по този начин трафикът между двете страни ще заобиколи градските райони на Гюргево и Русе с директен достъп до 4-лентов скоростен път за движение  Гюргево-Букурещ.

Проектното предложение получи подкрепата на гюргевските парламентаристи, председателя на Окръжен Съвет Гюргево и кметът на община Гюргево, изразено в официално писмено становище.

Връчвайки писмената подкрепа на доц. д-р Бурджиев, Василе Мустъця подчерта: „направеното от Вас предложение, с оглед трасето на магистралата Русе-Велико Търново, има многобройни предимства, сред които осъществяването на връзка между пан-европейските транспортни коридори №9 и №7, създаване на условия за изграждане на логистични центрове и интермодални връзки в Русе и Гюргево, съществуващият мост, сравнително стар, ще се ползва само от жителите на Русе и Гюргево, идентифициране на перспективни условия за създаване на скоростна железопътна линия до Букурещ.

Стефко Бурджиев се ангажира да запознае с оказаната подкрепа Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие и благоустройството на Република България.

Областният управител предложи Общото събрание също да подкрепи идеята. Предложението бе прието радушно.

Съгласно Устава на организацията, доц. д-р Бурджиев ще председателства Сдружението и през 2016 г.,а зам.-председател остава Василе Мустъця – председател на Окръжен съвет Гюргево.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари