Магистрала "Хемус" и скоростния път Велико Търново – Русе се отлагат заради липса на пари в бюджета

0
Павлова: Аз все още не съм намерила начин да строим пътища без пари, но ще се радвам на ноу-хау
Павлова: Аз все още не съм намерила начин да строим пътища без пари, но ще се радвам на ноу-хау

Изграждането на важни инфраструктурни проекти като магистралите "Хемус" и София – Калотина, както и на скоростния път София - Видин и София - Велико ТърновоРусе се отлагат заради липса на пари в бюджета. Няма да има покупка и на нов изтребител за армията за 800 млн. лв. Това става ясно от стенограмата на правителството.

В сряда по предложение на финансовия министър Владислав Горанов кабинетът одобри държавна гаранция само по заема за изграждането на газовата връзка с Гърция за 157 млн. лв. Всички други проекти са били отрязани.

Въпреки обещанията, които даде правителство до 2017 г. не е ясно дали ще тръгнат, освен ако не се намери друг източник на финансиране. Част от порязаните проекти могат да кандидатстват за финансиране от новия европейски фонд за стратегически инвестиции.  

И ако военният министър Николай Ненчев не протестира срещу решението да бъде отложено купуването на нов изтребител за армията, то регионалният министър Лиляна Павлова предупреждава какви ще бъдат последствията. Тя настоява да преговаря с банките за подписване на споразумения и получаване на средства.

"Недоговарянето на тази програма (б.ред. "Транзитни пътища" VІ) и програмата, която беше предложена със Световна банка и с Европейската инвестиционна банка означава, че ние няма да можем да започнем, ако не се предвиди друг финансов източник (а в бюджета няма очевидно такъв), не можем да започнем изграждането нито на АМ "Хемус", нито да довършим изграждането на участъците от трансевропейската мрежа София – Видин, София – Калотина, съответно София – Велико ТърновоРусе и довършването на всички участъци от Южната дъга на Софийското околовръстно в двете направления, които имаме да довършваме, както и ремонта на старите участъци на АМ "Тракия"", предупреждава Павлова.

Тя настоява да получи средства, но премиерът Бойко Борисов и отговаря с цитат на здравния министър Петър Москов: пари всеки може". "Аз все още не съм намерила начин да строим пътища без пари, но ще се радвам на ноу-хау", не му остава длъжна Павлова, но пари така и не получава.

Подготвеното от правителството на Пламен Орешарски споразумение с ЕИБ за "Транзитни пътища VІ" беше в размер до 300 млн. евро. Освен това отпада и подписването на другото подготвено споразумение от предишния кабинет за кредитна линия с американската "Ексимбанк" за финансиране на българо-китайски инвестиционни проекти в областта на инфраструктурата, иновативните технологии, производствени проекти с висока добавена стойност за икономиката до 200 млн. евро.

Отлага се и сключването на рамковия заем с ЕИБ за финансиране на малки проекти в аграрния сектор за програмния период 2014-2020 г. до 150 милиона евро, става ясно още от стенограмата на правителството.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари