Любимите рецепти на папата

0
Опитайте любимите ястия на отец Франциск
Опитайте любимите ястия на отец Франциск

Последният филм, който е гледал, е “Животът е прекрасен”.

Какво яде папата? В колко става сутринта? Какво е ежедневието му? Сигурно мнозина се питат до каква степен дните на папа Франциск са по-различни от нашите.

Казват, че папата не обича да гледа телевизия и последният филм, който е гледал, е “Животът е прекрасен” на Роберто Бенини. Франциск е точно толкова семпъл и непринуден в частния си живот, както изглежда и при публичните си прояви. Той обитава 50 кв. м – стая и кабинет, в кардиналската резиденция “Санта Марта” във Ватикана и живее заедно с всички други в нея. Няма точно определено място в столовата, където се храни наред с останалите.

Четенето на книги, молитвите, срещите, аудиенциите са ежедневното му занимание. Той се облича сам, бръсне се сам, носи си сам куфара, когато пътува, сам си избира нови обувки или очила, когато има нужда. Не делегира на никого нещата от своя живот. Ето как протича и един обичаен ден на папа Франциск според в. “Джорнале”, цитиран от 24 часа.

Будилникът на папата звъни в 4,45 ч сутринта. Облича се и се бръсне сам. След молитва и медитация за час и половина папата отслужва служба всеки ден в 7 часа в капелата на “Санта Марта”. Това става в присъствието на стотина приближени, след което поздравява един по един всеки от тях. Подготовката на службата е поверена на монсеньор Пиеро Марини, маестро на литургиите, известен като изключително дискретен и доверен човек, който е винаги до папата.

Светият отец се облича семпло и в бялоотказал се е от всичко червено в традиционните папски одежди.

Когато му се налага да си смени някой аксесоар от рода на очила или обувки, отива лично в магазина в Рим, придружен от свои хора.

В края на сутрешната служба за папата започва серията от аудиенции, срещи и визити. Във вторник обикновено почива, тъй като трябва да се подготви за общата аудиенция в сряда на площад “Свети Петър” (през лятото) и в аула “Нерви” (през зимата).

Обикновено сутрин папата подписва документи и подготвя речите си за аудиенциите или пътуванията си.

Обедът е любимото време на папата, защото тогава се среща и разговаря непринудено с гостите в “Санта Марта”. Сред тях са от кардинали и епископи до обикновени служители. Често в столовата канят и клошари на обяд.

Папата се нарежда на опашка с табла в ръка заедно с другите в столовата, където всичко е на самообслужване.

Светият отец има двама лични секретари, които му помагат в ежедневната работа – аржентинеца Фабиан Леанис и египетския коптски свещеник Йоанис Гаид, който е част от ватиканската дипломатическа служба. Освен тях Франциск разполага и с двама икономи – Сандро Мариоти, когото наричат Сандроне заради огромния му ръст от 1,90 м, и Пиерджорджо Дзанети. Това са дискретните ангели на папата, които му помагат за всяко нещо в ежедневието. 

Мариоти замени предишния иконом Паоло Габриеле, който беше обвинен за кражба на секретни документи от папа Бенедикт XVI. Дзанети пък е бивш член на ватиканската жандармерия. Той е плътно до папата по време на непрекъснатите му и спонтанни придвижвания сред тълпите от хора. №1 на папската жандармерия е 54-годишният тосканец Доменико Джани - именно той се грижи 24 часа в денонощието за охраната на Франциск. Той е и човекът, който придружава плътно папамобила всяка сряда, когато папата поздравява вярващите на площад “Свети Петър”.

Папата вечеря в 20 часа в “Санта Марта”. Ляга си рано и не обича да гледа телевизия.

За сметка на това е запален по футбола – фен е на аржентинския клуб “Сан Лоренсо”. Информира се винаги за резултата след всеки негов мач от един от своите швейцарски гвардейци.

Какво яде папата?

За италианците, за които кухнята е фундаментална, този въпрос е от изключително значение. Неотдавна на Апенините беше публикувана книга с любимите му рецепти – “На масата с папа Франциск” на журналиста Роберто Албергети. Чрез много интервюта, разкази, свидетелства и рецепти книгата изследва отношението на папата към храната. За папата масата е мястото, на което можеш да слушаш, да демонстрираш обичта, вниманието и загрижеността си към близките.

Младият Хорхито, както наричали Хорхе Берголио в детството му, обичал да готви за семейството си, експериментирайки с различни рецепти.

“Прави страхотни калмари”, разказва за него малката му сестра Мария Елена. Според нея той обича много и ризото – именно това е ястието, което го свързва с италианската област Пиемонт, откъдето са емигрирали родителите му навремето. Там семейството му отглеждало лозя, от които се прави вино “Барбера д’Асти”, и имало сладкарница и кафене.

Според книгата малкият Хорхито започнал да се грижи за готвенето в семейството си в Аржентина, след като майка му получила пареза след раждането на сестра му Мария Елена.

ЛЮБИМИТЕ МУ РЕЦЕПТИ

Пълнени калмари

Продукти – 4 калмара, скилидка чесън, 1 яйце, 1 лъжичка пармезан, 100 г хлебни трохи, смлян магданоз, черен пипер, олио, сол и лютив пипер.

Изчистете калмарите, отстранете пипалата им, изтръгнете и костта им и ги измийте хубаво. Смелете пипалата и ги задушете в тиган с олио, чесън, червен лют пипер и сол за 5 мин. Отделно запържете в тигана трохите и ги объркайте със смес от яйце, пармезан, магданоз, трохи и черен пипер. Напълнете изпразнените калмари и ги затворете с клечка за зъби. Запържете ги в тиган с олио за 2 минути. След това напръскайте с бяло вино и оставете да се готвят под капак още 20 мин. Сервирайте ги със смлян магданоз отгоре. 

Ризото по пиемонтски

Хорхито и близките му обичали да си хапват всяка неделя на обяд ризото по италианска традиция. Рецептата била предадена от баба Роза, избягала от Пиемонт през 1929 г.

Необходими продукти – 1 л зеленчуков бульон, 1 глава лук, 40 г масло, 250 г ориз, половин чаша бяло вино, 4 лъжици настърган пармезан, сол.

Стоплете бульона и междувременно смелете на ситно лука и го запържете в тенджера с бучка масло. Добавете ориза и го запържете за 2 мин. Полейте с виното и когато се изпари, започнете да добавяте по малко бульон. След 15 мин изключете огъня, посолете и намачкайте отгоре бучка масло и пармезан. 

Асадо

В йезуитския колеж, където навремето следва и на който по-късно става ректор, Хорхе Берголио обичал да готви за учениците си в неделя на обед – свободния ден на готвачките. Неговият специалитет бил асадо, типичното аржентинско печено месо.

Необходими продукти – 2 кг говежди ребра, връзка магданоз, 2 дафинови листа, скилидка чесън, оцет, олио, риган, лют пипер и сол.

Натрийте месото с едра сол и го оставете да почине за половин час. Пригответе сос чимичури – начукайте магданоза, ригана, червения пипер, дафиновите листа и чесъна. Прибавете олио и оцет. Асадото изисква дълго готвене, но в домашни условия може да се справите и с тава, намазана с олио, в която да изпечете месото за час и половина на температура 150 градуса. Накрая сложете месото върху гореща скара за десетина минути. Сервирайте го със соса чимичури. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари