Лилия Бочева: У нас температурите няма да са като в Централна Европа

0
Какво ще е времето в България?
Какво ще е времето в България? Видео: БНТ

Рекордните горещини се очаква да продължат и днес в Европа.

Най-горещо днес ще е във Франция, Германия и Испания, като температурите ще са около и над 40 градуса. Във Франция близо 50 училища няма да работят заради опасните горещини, предава БНТ.

Метеорологът Лилия Бочева заяви, че опасните горещини са проявление на климатичните промени, но топлата вълна, обхванала Централна и Западна Европа не е най-страшната през последните години. През 2003 година имаше много продължителна топла вълна. Предпазните мерки, които се взимат сега, са с цел превенция, за да не се допуснат жертвите от тогава.

Топли вълни има почти всяко лято с такава продължителност, каза Бочева. През последните години обаче зачестяват такива екстремни явления, което е проявление на климатичните промени в умерените ширини.

Над Западна Европа за тази седмица времето е необичайно горещо, но не е нещо, което не се е случвало през годините и няма да продължи толкова дълго, колкото беше топлата вълна миналата година в Скандинавието.

У нас температурите ще се повишат, но няма да са такива, каквито са в Централна Европа, увери метеорологът.

Времето на Балканите е типично за сезона. Юни месец е месецът с най-големи валежи. Това не е нещо необичайно, нито количествата валежи са свърхголеми.

Какво ще е времето у нас - вижте във видеото от дежурния синоптик в НИМХ Красимир Стоев.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари