КТБ е най-голямата афера в световен мащаб!

0
Делото може да се сравни с операция между апандисит и присаждане на глава
Делото може да се сравни с операция между апандисит и присаждане на глава Снимка: БГНЕС

"Дали обвиняемите са виновни за КТБ, ще реши съдът. Прокуратурата разполага с най-големия обем информация. Делото е уникално".

Това заяви на брифинг шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, предаде Канал 3.

По думите му "случаят КТБ" е най-голямата финансова измама в новата българска история и не може да се сравни с никоя друга афера в световен мащаб. КТБ е работила като пирамида, категоричен беше прокурорът.

"С тези пари можеше да се превъоръжи армията. Делото може да се сравни с операция между апандисит и присаждане на глава, с дизелов двигател да се кацне на луната, ние кацнахме. За първи път има вътрешен одит на банката, има експертиза на цялостната дейност на кредитиране. За първи път има щета, която е съизмерима с проценти от БВП на страната", допълни Гешев.  

Той добави, че делото "КТБ" е изключително сложно. "Причината за недоверието на обществото е неефективният процес", каза още Гешев.  

"2011 година капиталът е изяден и е липсвал и ако БНБ си е свършила работата тогава, лицензът на банката трябваше да бъде отнет. Активите на банката са малко над 1,3 милиарда, в тях влизат кошчета за боклук, химикалки. Милиард и половина са раздадени в пликчета и чувалчета. Над милиард са разпилени във вложения, в ТВ7 са наляти 300 милиона лева", уточни Иван Гешев

По думите му, освен Николай Бареков, има данни и за други политици, получавали пари в "чувалчета". 

"Никой не спасява пирамиди, затова КТБ не беше спасена от държавата. Ако не беше станало това с КТБ, банката щеше да фалира в края на 2016 година, което щеше да е катастрофално за банковата система на страната. Единствената служба, която си свърши качествено работата, беше прокуратурата. Няма създадени документи по кредитни досиета, те липсват", уточни Гешев. 

По думите му не са констатирани данни, че Делян Пеевски е получавал средства от КТБ

"Цветан Василев не се притеснява от българското правосъдие, а от европейското. Трябва да се сложи край на политико-икономическите зависимости. КТБ рухна по естествен начин", каза още Иван Гешев.  

"Определени служители са извършили проверка в БНБ и са заявили, че проблем няма. Наказателна отговорност според българския закон г-н Искров не може да носи", подчерта прокурорът.

Той напомни, че отговорността за надзора носи подуправителят по закон. Това дело ще се разреши от експертизи и документи, не от свидетелски показания, завърши Иван Гешев.  

Припомняме, че по-рано днес Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по досъдебното производство "КТБ". По делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, сред които и Цветан Василев. 

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари