Крум Зарков: С такова управление ще има корупция и скандалите ще продължат да се замитат

1
Поставени сме в абсолютно нетърпимата вече ситуация
Поставени сме в абсолютно нетърпимата вече ситуация Снимка: БГНЕС

„Двама висши полицаи са задържани за възможно най-тежки престъпления. Трябва да видим докъде ще стигне това дело и трябва много внимателно да се изследва как е възможно, ако те бъдат признати за виновни, в продължение на години да са били на най-високите нива в тази система“.

Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНТ. „Истината е, че практически всички институции в България са пропити от подобни феномени“, добави той. Зарков обърна внимание, че има арестувани, но все още няма осъдени. По неговите думи много акции по задържания и арести са катастрофирали в съда.

„Някои хора се опитват вече три години и половина да ни обясняват, че всичко е наред в държавата – има върховенство на закона, службите работят. Реалността обаче всеки ден ни показва обратното. Поставени сме в абсолютно нетърпимата вече ситуация – да виждаме какво се случва и да ни обясняват точно обратното“, коментира Крум Зарков. Според него България е станала синоним на корупция не само в чужбина, но и по начина, по който българските граждани гледат на собствената си държава.

Зарков припомни доклада на главния прокурор, според който прокуратурата завършва 97.5% от делата си с осъдителни присъди.

„Въпреки това хората живеят с усещането, че не се въздава достатъчно справедливост. Защо е този парадокс? Защото тези 2.5%, които се измъкват, са именно скандалите, за които всеки ден се говори по телевизията. Това са именно силните на деня, именно богатите и тези на високи позиции. Председателят на Комисията за борба с корупцията в парламента например счете за ненужно неговата комисия да се занимава със сигналите с хазарта, твърдение за даване на многомилионни подкупи и липса на пари в държавната хазна“, каза още социалистът.

По думите на Зарков нито един от големите скандали в България не може да бъде разплетен, защото там, където се хваща възелът, е на върха на държавата. „Докато има такова правителство и такова управление, в страната ни ще има корупция, а скандалите ще се замитат един след друг“, смята социалистът.

Крум Зарков съобщи, че в следващите седмици БСП ще внесе в парламента искания за две анкетни комисии – една да провери обстоятелствата около изкупуването от страна на държавата акции в частна банка и друга, която да разследва случая с несъбираемостта на огромни средства от хазарта.

„Когато липсват 700 млн. лв. събрани такси от хазарта- кой ще влезе в затвора ще се реши от прокуратурата и съда. Но кой ще си подаде оставката се решава в парламента. Защото самият факт, че ги няма тези пари, означава провал в събираемостта и има министър, който носи отговорността за това. Когато финансовият министър откаже да носи отговорност, тя се поема солидарно от Министерския съвет“, продължи заместник-председателят на парламентарната група на левицата. По неговите думи начинът, по който си тръгне едно провалило се правителство, е много важен за това как ще работят следващите.

„България може и българите имат право да имат нормална държава. Далече сме обаче от нея“, завърши Крум Зарков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари