Кризата в туризма се задълбочи през юли

0
Напук на оптимизма на министър Николина Ангелкова гостуванията на чужденци у нас са намалели и през юли, показва информацията на НСИ
Напук на оптимизма на министър Николина Ангелкова гостуванията на чужденци у нас са намалели и през юли, показва информацията на НСИ Снимка: iStock

Новите статистически данни за туризма разбиват всякакви илюзии за успешен летен сезон.

Напук на оптимизма на министър Николина Ангелкова гостуванията на чужденци у нас са намалели и през юли, показва информацията на НСИ. Подобни бяха данните и за юни.

На фона на скъпотията, презастрояването и честите скандали с лошо обслужване не е чудно, че летовниците и екскурзиантите в България са с цели 6 процента по-малко от юли 2018 година. Много е показателно, че и все повече българи изневеряват на родните курорти и предпочитат да отдъхват в Турция и Гърция, пише вестник СЕГА.

Интересът на чужденците към България се топи, като особено осезаем е отливът на руснаците - те са с почти 16% по-малко  в сравнение с юли 2018 година. Лошата тенденция е обхванала и гостите от ЕС - те са намалели с над 5 на сто спрямо предишния юли. България губи туристите от Германия, Полша, Чехия, Гърция, като сривът е от порядъка на 12-14 процента, показват данните на НСИ за юли.  

Най-верните фенове на българските курорти, природа и забележителности остават румънците, за които статистиката отчита 314 хиляди посещения през юли, което е с 6% повече от резултата преди година. В същото време руските гости през юли са наброявали само 115 хиляди. Любопитно е, че дори украинците са били повече - статистиката отчита над 127 хиляди посетители оттам. 

Тук е мястото да се уточни, че под туризъм НСИ води всякакъв вид пътувания - почивка, екскурзия, командировка, гостуване на роднини или приятели, учение, лечение, участие в състезание и пр. Числата разкриват, че екскурзиантите и летовниците у нас намаляват, а растат пътуванията по служба. Данните за броя на пътуванията на граждани от ЕС са оценки на базата на информация от МВР и от летищата. Данните за влезлите у нас граждани на страни извън ЕС се получават директно от МВР. Информацията за целите на пътуванията се събира чрез редовна извадкова анкета, която НСИ провежда всеки месец сред български и чужди граждани, преминаващи през граничните пунктове на страната

Като цяло посещенията на чужденци у нас през юли са били малко над 2 милиона, или с 3.2% по-малко от юли 2018 г. Но спадът специално при гостуванията с цел почивка и екскурзия е двойно по-голям - с  6.2%. А командировките и другите пътувания са с леко увеличение.

Спадът на руските туристи например може да се обяснява с много фактори, но е факт, че държавата само обещава, но не облекчава визовия режим за тях. Същото важи и за други чужденци -  като от Китай например. Вместо да възложи ясна задача на подчинените си, премиерът Борисов измисли как да похарчи 15 млн. лева, като финансира чартърни полети към България - защото така правели в Турция, което е спорно дали е възможно в ЕС. 

Вчерашният ден донесе нови скандали - кметове на морски общини заплашват с протести заради намерението на МО да продаде над 700 дка терени край плажа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари