Краткотрайни валежи в Дунавската равнина

0
Вторник ще донесе още валежи, които ще стихнат до полунощ
Вторник ще донесе още валежи, които ще стихнат до полунощ Снимка: Булфото

В Дунавската равнина ще паднат краткотрайни валежи, но тяхната интензивност до полунощ ще отслабне

През нощта срещу вторник над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. На отделни места, предимно в източните райони  и в Дунавската равнина, ще паднат краткотрайни валежи, но тяхната интензивност до полунощ ще отслабне. Над останалата част от страната облачността ще бъде разкъсана или намаляваща до ясно време

Минималните температури ще се повишат ще са между 15° и 18°С. Най-високи очакваме да са стойностите в Горнотракийската низина и Дунавската равнина - до 16-18°С.

През втория ден от новата седмицата очакваме отново гръмотевични бури, но по-голяма е верността от валежи в Източна България.

Денят ще започне със слънчево време. След обяд на места, предимно в източната и южна половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще паднат проливни валежи. Повече слънчеви часове очакваме над Дунавската равнина. През деня вятърът ще се усили до силен и ще се ориентира от северозапад. 

Максималните температури ще се повишат и ще бъдат между 26-29°С, малко по-високи в Северозападна и Югозападна България – до 30°С.

Екипът на MeteoBalkans издаде карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за вторник. На нея са показани районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма.

Вижте какво <strong class='keys'>време</strong>то  ни очаква във вторник и къде ще има гръмотевични бури

Жълт код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето в планините

Постепенно намалява вероятността от нови наводнения в планинските райони.

През втория  ден от новата седмицата времето по планините ще започне със слънчево време. След обяд, поради приближаващ студен атмосферен фронт, в масивите от Западна и Южна България ще се развива купеста облачност и на много места ще превали и прегърми. Отначало вятърът ще е  с югоизточна компонента, но до обяд ще се обърне от северозапад и ще се усили. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 18°, на 2000 метра - около 10°.

Времето по Черноморието

През нощта срещу вторник до полунощ на много райони по южното Черноморие облачността ще е предимно купеста и на места е възможно да прегърми, но до сутринта облаците ще се разкъсат.  

Денят ще започне със слънчево време. По-значителна облачност очакваме в следобедните часове, когато на повече места ще превали краткотраен дъжд, по-значителен - в Югоизточна България. Възможни са и градушки. Ще духа умерен вятър от северозапад. Максимални температури на въздуха 25-28°. Температурата на морската вода - 22-24°.

Времето в София

През нощта срещу вторник времето в столицата ще се задържи с разкъсана купеста облачност. През деня ще преобладава слънчево време. Следобед отново ще се развиват купестои-дъждовни облаци и на места в Софийската котловина ще превали и прегърми. Очакваните минимални температури ще са около 15°С, а максималните - до 27°С. 

Времето на Балканите

Въздушната маса над полуострова постепенно ще се стабилизира. На по-малко места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури с условия за дребна градушки, като най-интензивни ще са процесите в Албания, Северна Македония, Южна Сърбия. Северна Гърция и България. Почти без валежи ще е в северозападните и западни райони от полуострова, Западна  Румъния и Южна Гърция.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари