Красимир Вълчев: Голяма част от професиите ще се променят

0
Дипломата все по-малко ще ни казва, че един човек е по-подготвен от друг
Дипломата все по-малко ще ни казва, че един човек е по-подготвен от друг Снимка: Юлия Лазарова / Дневник

Предизвикателствата пред студентите ни днес са свързани със значителните трансформации в резултат на навлизането на изкуствения интелект и информационните технологии.

"Все по-малка част от днешните студенти ще работят 40 години на една и съща позиция в една и съща професия. Голяма част от професиите ще се променят. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев преди церемонията по откриването на срещата на борда на Европейския студентски съюз", предаде Novini.bg.

"Предизвикателството днес пред тях е да бъдат студенти през целия си живот, много повече трябва да учат следващите поколения през целия си живот, именно заради тази динамика. Предизвикателството е да инвестират в умения, а не само в знания. Следващите десетилетия много повече ще се изискват умения, отколкото дипломата за висше образование. Тя все по-малко ще ни казва, че един човек е подготвен повече от друг, все по-малко висшето образование ще има селективна функция. Висшите училища трябва да направят така, че да подготвят на повече умения и компетентност студентите, да доразвият придобитото от училищното образование. Това е променящата се задача на висшите училища", заяви Вълчев.

"През следващата година мислим да подготвим няколко национални програми, за да подпомогнем политиките на висшите училища в тези насоки. Те ще бъдат свързани с промяната в учебните програми - те трябва във все по-голяма степен да се вплитат една в друга, да бъдат интердисциплинарни и да са насочени към уменията, към насърчаване на иновациите", посочи образователният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари