Красимир Вълчев: Държавата дава 610 милиона повече за образование през 2020 година

0
360 млн. е ръстът за възнагражденията на учителите, допълни министърът
360 млн. е ръстът за възнагражденията на учителите, допълни министърът Снимка: БГНЕС

Средствата за образование, планирани в държавния бюджет за 2020 г., са 610 млн. лв. повече спрямо 2019 г. Ръстът е безпрецедентен. 520 млн. от тях са от държавния бюджет, където са планирани 90 млн. повече за сметка на средствата от европейските структурни фондове, тъй като догодина се очаква да има по-голямо усвояване.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който присъства на представяне на резултатите от проведено качествено проучване от Асоциация Родители, чиято цел е първоначалното картографиране на социалната среда в училище и взаимоотношенията между училище и родители, предаде репортер на БГНЕС.

„Дори и да говорим за 520 млн. лв., това е огромен ръст. Те никога не са били толкова много“, подчерта Вълчев.

Той каза още, че ще бъде увеличен бюджетът на съществуващите Национални програми, както и че те ще бъдат надградени. Стана ясно още, че се предвижда да бъдат създадени и нови Национални програми.

Най-голяма като ресурс е политиката за увеличение на възнагражденията. Политиката е да има мотивирани учители, да мотивираме повече добри ученици да се включат в педагогичекото образование и професия в бъдеще. 360 млн. е ръстът за възнагражденията на учителите. За четиригодишен период ще бъдат предоставени 1 380 000 000 лв. повече спрямо 2017 г. за достигане на двойното увеличение на заплатите. Минималната заплата догодина за младши учител и учител вероятно ще бъде 1080-1085 лв. Ръстът на възнагражденията ще бъде минимум 17-18%”, посочи министърът и увери, че са предвидени средства за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал с 10% .

Има близо 50 млн. ръст на средствата за държавните висши училища като от бюджета те са около 41 млн. лв. , а близо 10 млн. лв. са за Национални програми в системата на висшето образование, които ще имат за цел да стимулират ВУ да изпълняват определени политики.

Най-вероятно ще имаме Национална програма, която да бъде насочена към професионалните направления, които се завършват с придобиване на педагогическа квалификация”, обяви той и добави, че министерството ще работи за ефективното въвеждане на компетентностния подход, както и преподавателите да променят методите си на обучение, което ще направи обучението по-ефективно.

Това ще се опитаме да го направим със средствата, които имаме за обновяване на кабинетите. Те са 20 млн. лв. Към тях ще добавим и 4 млн., които са определени за насърчаване на иновациите. Ще имаме средства за модернизация, която обаче е свързана с иновации, води до промяна в методите на обучение и увеличаване на интереса за учене”, заяви Вълчев.

Акцент догодина ще е професионалното образование и припомни, че в последните години са направили преструктуриране на приема, с който се опитват да отговорят на нуждите на пазара на труда.

3 млн. лв. са предвидени за ремонт на общежития. Те са важни, защото те могат да привлекат деца от повече общини и области. Повечето професионални гимназии имат регионално значение, не само общинско. Разширяваме и правото на транспорт на учениците. Досега беше само до най-близкото училище, което обучава в професионална подготовка. Догодина ще може да не е най-близкото, ако обучава в специалност, която е с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда”, обясни министърът и уточни, че за тази дейност ще бъдат отделени с 4 млн. лв. повече.

Вълчев обяви още, че догодина ще разполагат с 40 млн. лв. за Национални програми, но част от тях ще отидат за изплащане на обезщетения за извършени услуги.

Ще надградим Националната програма за модернизиране на професионалното образование. Сигурно ще включим и неспециализираните училища. Ще надградим и Националната програма за иновации. Много ми се иска да направим програма за насърчаване на добрите училищни политики за взаимодействие с родителите”, съобщи той и добави, че тепърва ще изяснят дали стимулът да е финансов или друг вид.

По думите на министъра данните от проучването, възложено от МОН на Асоциация „Родители”, показва, че две трети от родителите са с нагласата да подкрепят учителите и училищата.

Фактът е, че има проблеми с дисциплината, агресията. Факт е това, че родители и учители са склонни да се обвиняват взаимно, било то за възпитанието на детето, за взаимодействието. Другото което чухме от доклада, че училищата контактуват с родителите чрез проблеми. Това е реактивната политика, която натоварва с негативни емоции”, коментира той и призова да се заложи на проактивната политика, която е повод за изграждането на позитивна платформа от отношения, върху която да стъпят училищата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари