Красимир Вълчев: Ако малките деца бяха най-големите преносители, щеше да има бум на COVID-19

1
Заболеваемостта скочи с 32% през последната седмица, отбеляза ген. Мутафчийски
Заболеваемостта скочи с 32% през последната седмица, отбеляза ген. Мутафчийски Снимка: БГНЕС

Заболеваемостта скочи с 32% през последната седмица, отбеляза ген. Мутафчийски

Връщането на присъствените занятия за децата от предучилищен и начален училище етап е допринесло относително малко за нарастването на броя заразени.

Това подчерта на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпрос.

Вероятно са увеличили коефициента на разпространение, но, ако бяха най-големите преносители, щеше да има бума с по 10 000 среднодневно заразени“, подчерта той.

Вълчев призна, че всяко взаимодействие води до повече заразени и няма как 650 000 деца, които прекарват заедно часове наред в клас да нямат ефект върху епидемичната ситуация, но подчерта, че се търси максимална оптимизация. Желанието на МОН е за възможно най-много присъствени занятия, но при нужда винаги министерството може да се откаже от графика за връщане на учениците в клас, защото той не трябва да е самоцел.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че заболеваемостта се е увеличила с 32% на седмична база, а расте и броят на хоспитализираните. Той отбеляза, че смъртността обикновено достига пик 16 дни след този на новозаразените. Към момента има 3230 хоспитализирани и 273 човека в интензивни отделения, което „към днешния ден не е особено предизвикателство за здравната система“, заяви ген. Мутафчийски.

Междувременно между края на февруари и 5 март ще приключи третата фаза на имунизацията – въоръжените сили, специалните служби, работещите към критичната инфраструктура. След това, още в началото на следващия месец може да започне масовата четвърта вълна, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той уточни, че това зависи и от количеството налични ваксини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари