Кралят на Тайланд почина

0
Пумипон е най-дълго управлявалият монарх в света - 70 години
Пумипон е най-дълго управлявалият монарх в света - 70 години

Кралят на Тайланд Пумипон почина на 88 г. след продължително боледуване, съобщи държавният тв канал на Тайланд.

 

Пумипон е най-дълго управлявалият монарх в света - 70 г. По време на управлението му са се сменили 20 премиери, приети са 18 конституции, има 19 държавни преврата. Роден е на 5 декември 1927 г. в Кембридж, Масачузетс, където баща му - брат на предишния крал, е учил медицина, пише вестник Сега.

Завършил е гимназия в Лозана, Швейцария. След това е завършил политология пак в Лозана, а след това е учил и в университета в Банкок. Още като младеж е показал забележителна музикална дарба, интереси към техническите науки, владеел е английски, френски и немски.

Наследява престола на 9 юни 1946 г. след смъртта на брат си.През 1987 г. му е присъдена титлата Велики. Кралят в Тайланд освен че е държавен глава и върховен главнокомандващ, е и покровител и защитник на всички религии.

Пумипон е признат за специалист в селското стопанство. Той е патрон на много аграрни иновационни проекти, строителство на напоителни канали. През 2006 г. става носител на годишната награда на ПРООН. Кралят е автор и на няколко патента - за предизвикване на изкуствен дъжд и метод за обогатяване на водата с кислород.

Премиерът на Тайланд посочи 63-годишния принц Вачиралонгхорн за новия крал на Тайланд.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари