Крачка напред в българската медицина

1
Лекари от ВМА извършиха уникална чернодробна трансплантация
Лекари от ВМА извършиха уникална чернодробна трансплантация Видео: bTV

В операцията донорът и реципиентът са с различни кръвни групи

Крачка напред в българската медицина. Лекари извършиха първата у нас трансплантация на черен дроб, в която донорът и реципиентът са с различни кръвни групи. Операцията премина успешно, предава bTV.

Предизвикателство започва още щом лекарите разберат, че има донорска ситуация. Следва координиране на различни екипи, тестове, подбор на точния пациент. Така минава вчерашният 9 април за доц. Васил Михайлов и проф. Никола Владов. Доцент Михайлов е в екипа, който помага органите да достигнат до пациента.

„По принцип трансплантацията се извършва по кръвна група. В някои случаи в условия на спешност може да се направи разногрупова трансплантация, обясни доц. Михайлов.

Подобни операции се извършват в други страни, от вчера – вече и у нас. Пациентът – 40-годишен мъж, нуждаещ се от неотложно лечение. В хематологията нулевата кръвна група е универсален спасител. Така е и в трансплантологията.

„Има условия и рискове. Затова, за да сведат рисковете, това се прави само на пациенти по спешност. В конкретния случай преценихме, че този риск си заслужава, за да спасим живота на пациента”, каза проф. Владов.

Това е втора донорска ситуация и втори присаден черен дроб. Въпреки това около 50 души чакат в листата, но постижението дава надежда – на тези, които очакват животът им да бъде спасен.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари