КПКОНПИ откри дупка в закона в полза на Мария Габриел

0
Заради пропуск на законодателя се оказва, че "стокиращата" евродепутатка не е заемала публична длъжност
Заради пропуск на законодателя се оказва, че "стокиращата" евродепутатка не е заемала публична длъжност

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) прекрати производството за конфликт на интереси срещу евродепутатката Мария Габриел, която e използвала под наем общинско жилище в София на силно занижени цени, става ясно от публикувано решение на сайта на ведомството във вторник. 

КПКОНПИ беше сезирана от гражданско сдружение "Боец" в началото на годината, след като разследване на сайта "Биволъ" показа, че Габриел е сключила договор за наем с общинското дружество “Заводпроект” за апартамент на ул. “Никола Вапцаров“ 25 в столичния квартал "Лозенец". За жилището от 128 кв. м евродепутатката е плащала 400 лв. месечен наем. По това време обаче наемите в същия квартал са варирали между 1400-1600 лв. Договорът е сключен през 2010 г., когато Габриел вече е в Европейския парламент с 30 хил. лв. месечен доход, а Столичната община е управлявана от ГЕРБ, пише вестник СЕГА.

В решението на антикорупционната комисия се твърди, че Мария Габриел е използвала апартамента две години - в периода от 2010 до 2012 г., въпреки че "Биволъ" предостави данни, че Габриел го е ползвала и като еврокомисар. При разглеждането на сигнала КПКОНПИ е направила справка в сайта на Европейския парламент и също така е изискала автобиография на българския евродепутат, от която е установено, че Габриел заема към момента висша публична длъжност. Комисията обаче на практика се възползва от празнини в националното законодателство, като посочва, че според стария закон за конфликт на интереси (ЗПУКИ), действащ до 2018 г., евродепутатът не е бил публична длъжност. "Липсата на тази предпоставка - субект или лице, заемащо публична длъжност, срещу което да се проведе административното производство, се явява пречка за разглеждане на постъпилия сигнал и е основание за прекратяване на настоящото производство", се казва в решението на комисията, която го препраща на Софийската градска прокуратура. Сега евродепутатите вече изрично са посочени като публични длъжности.

Самата Мария Габриел обясни преди време, че апартаментът е бил на "шпакловка" и договорът със “Заводпроект” е предвиждал да бъдат извършени довършителни работи, а цената на наема е била определена от лицензиран оценител. "Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече. Не съм искала да взема, да се привилегировам от някакво положение или да взема апартамент или каквото и да било. Напротив, просто имах нужда наистина от помещение, в което да си стокирам част от нещата", оправдава се тя пред сп. "Тема" през 2014 г.

БЕЗ ВИНА

Само преди седмица антикорупционната комисия приключи с проверките си за конфликт на интереси в имотния скандал "Апартаментгейт". Очаквано, всички участници в него бяха почистени от корупционни съмнения. Бившият зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов беше оневинен от КПКОНПИ, въпреки че е закупил на скандално ниска цена луксозно жилище с частен асансьор от строителната фирма "Артекс" една година след като с гласовете на партията се приемат поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които позволяват на същата фирма да довърши строителството си на небостъргача "Златен век". Комисията не откри конфликт на интереси и при другите кадри на ГЕРБ, сдобили се с евтини жилища от "Артекс" - бившия правосъден министър Цецка Цачева, бившите зам.-министри на спорта и енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, както и депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов. Такъв беше изходът и от проверките срещу министъра на туризма Николина Ангелкова и депутатите от БСП Елена Йончева и Крум Зарков. Председателят на ВКС Лозан Панов беше проверен, защото живее в апартамент на фирма на съпругата си, закупен от "Артекс" две години преди да сключат брак, като в неговия случай също не беше открит конфликт на интереси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари