Корнелия Нинова подаде оставка

0
Нинова заяви, че поема цялата отговорност за загубата след евровота
Нинова заяви, че поема цялата отговорност за загубата след евровота Снимка: БГНЕС

Лидерът на левицата Корнелия Нинова подаде оставка, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова заяви, че поема цялата отговорност за загубата след евровота.

Това се случи на провеждащия се днес Национален съвет на БСП. Пред Пленума на партията Нинова се обяви за бърз Конгрес и стартиране на процедура за пряк избор на председател.

Въпреки, че ЦИК все още не е обявила окончателните данни от 100% преброени протоколи, вече е ясно, че левицата остана втора политическа сила след ГЕРБ и вероятно ще вкара в европарламента петима депутати.

В словото си пред членовете на Националния съвет Нинова заяви, че поема цялата отговорност за загубата след евровота:

Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, които гласуваха за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания. Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме”, заяви Нинова.

Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори- близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката- губят подкрепа в гласове спрямо предходните Европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост. Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа. Затова се обръщам към всички вас- да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат – подобряване в абсолютни стойности. Но е факт  и че ние загубихме тези избори”, подчерта Нинова.

Нинова се обяви за бърз Конгрес и стартиране на процедура за пряк избор на председател

Смятам, че трябва всеки да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва  да се проведат конференции с обективен анализ за причините и да се вземат съответните решения там, където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност от ръководството.

При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове – от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка, заяви още Нинова.

Тя добави, че дотогава трябва да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор.

Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори,  в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори”, завърши словото на Нинова.

Членове на Националния съвет на БСП коментираха резултатите от евровота.

Филип Попов смята, че БСП е единствената партия, която бележи ръст на тези избори в сравнение с всички останали. „Аз мисля, че всичко, което беше възможно да бъде направено в тези избори положително от страна на председателя, на Корнелия Нинова, беше направено. Така, че моята оценка е положителна за тези избори за това, което е направено, можеше и повече разбира се”, каза той.

Според мен е важно да има трезва преценка на резултатите и да си знаем, че отговорността е на всички ни, на председателя, на изпълнителното бюро и на националния съвет, защото опитът тя да бъде локализирана в едно от тези места, според мен няма да е продуктивен особено с оглед на предстоящото за местните избори”, заяви Янаки Стоилов.

Другото важно, според него е, че не трябва да обричат със своите действия шансовете на БСП за местната власт. Янаки Стоилов смята, че пряк избор трябва да има, но според него той е преждевременен в този момент, трябва да е след местните избори. „За мен това е по-добре и въпросът опира повече до избори в партията, а не само до избора на председател”, заяви той.

Естествено, че трябва да има оставка. Най-малкото предизборният щаб не си свърши работата. Второ – начинът, по който се замита политическата отговорност – оставката с едно намерение за пряк избор на председател е просто скандално, освен това е противоуставно”, коментира Атанас Мерджанов.

Не съм доволен от резултатите на изборите, не съм доволен от воаяжите, не съм доволен от схемите, които се готвят да се направят и всичко да се сложи под миндера”, каза Георги Гергов. Той иска да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори. „В тази схема, пагубна, която предлагат ние да прехвърлим от болната глава на здравата глава проблемите и да идем долу по места да се караме с хората. Те не са виновни, виновни са тия, които бяха на върха и те подаваха всички посоки какво правим в тази кампания”, заяви той. Гергов посочи, че не са казали на хората какво всъщност предлагат и защо искат властта.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари