Компенсация за бременност и раждане до 410 календарни дни

0
За периода на отглеждането на малко дете до 2 години и работа през тези периоди по втори трудов договор
За периода на отглеждането на малко дете до 2 години и работа през тези периоди по втори трудов договор

Компенсация за бременност и раждане до 410 календарни дни и за периода на отглеждането на малко дете до 2 години и работа през тези периоди по втори трудов договор – мисия възможна

Въпросът имат ли право да получават финансова компенсация за бременност и раждане до 410 календарни дни и за времето на отглеждането на малко дете до 2 години възраст, ако започнат работа през тези периоди по втори трудов договор вероятно е обмислян от немалко майки.

Действително, съгласно Кодекса за социално осигуряване (чл. 46, ал. 3) финансовата компенсация за временна нетрудоспособност и за бременност и раждане не се превежда на хората, работещи на определена позиция, която е основание за осигуряването за общи заболявания и майчинство за периодите, за които са им издадени документите от здравните органи.

Съгласно тази разпоредба хората, продължаващи да ходят на работа, която е своеобразно основание за осигуряване за общи заболявания и майчинство, през периодите, за които са им издадени болнични листове за временна нетрудоспособност или бременност и раждане (за срок до 135 календарни дни), нямат право на финансова компенсация за тези периоди.

Когато обаче хората, осигурени по едно правоотношение или основание за осигуряване към датата на настъпването на риска, продължават да ползват отпуск за бременност и раждане и да получават компенсация, имат право да получават обезщетението и за остатъка от периода след 135-я календарен до 410-те дни календарни дни по декларация-заявление, Приложение № 2 към Наредбата за паричните обезщетения и помощи от ДОО в пълен размер по това правоотношение/основание, в случай че започне работа и по друго правоотношение/основание и не ползва отпуск по него.

Можем да обобщим, че получаването на финансовата компенсация по чл. 50, ал. 1 от КСО по декларация-заявление, Приложение № 2 за остатъка от периода до 410-те календарни дни, няма проблем да се започне работа по друго правоотношение и да се  получава обезщетение при бременност и раждане.

Когато майката използва отпуска за отглеждането на дете по чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда и без прекъсване на ползването му, започне да работи при друг работодател, компенсацията (по чл. 53, ал. 1 от КСО – за отглеждане на дете) трябва да се превежда в пълен размер докато отпуската за отглеждането на малчугана изтече или се прекрати  чрез работодателя, който я е разрешил.

Още за Компенсация за бременност и раждане до 410 календарни дни и за периода на отглеждането на малко дете до 2 години и работа през тези периоди по втори трудов договор – мисия възможна | Социални грижи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари