Колко точно са „скритите“ калории в алкохола?

0
„Скриването“ на количеството калории в алкохола е част от кризата на затлъстяването
„Скриването“ на количеството калории в алкохола е част от кризата на затлъстяването

Алкохолът е калоричен и допринася за натрупването на наднормено тегло.

Това предупреждение настоява да види върху бутилките Асоциацията на местните власти на Великобритания, придружено от точното количество калории, които съдържа всяка алкохолна напитка. За същото настоява от миналата година и Европейският парламент. Притеснението им е, че хората масово не си дават сметка за тази вид вреда, която нанася пиенето, пише Дневник.

„Скриването“ на количеството калории в алкохола е част от кризата на затлъстяването в Западния свят и Великобритания, убедени са от Асоциацията. Те припомнят, че това са т.нар. „празни калории“ – те нямат хранителна стойност, т.е. не засищат по никакъв начин, обаче в същото време са в големи количества и забавят значително горенето на мазнини от организма.

Едно от най-калоричните, а в същото време леко питие, е сайдерът. Алкохолността му е едва около 4.5%, но в 470 мл. от него се съдържат над 210 калории или почти цял бургер. Едно малко от спиртните напитки (40%) пък съдържа над 60 калории или около една осма от калорийната стойност на пържен сандвич с кайма и кашкавал.

Да изпиеш пет големи бири с алкохолност 4% е още по-лошо – равнява се на количеството храна като за три обилни хранения. Една бутилка бяло вино (700 мл), което дори се смята за диетично, всъщност съдържа калории като от два мазни бургера или няколко понички, посочва още Асоциацията на местните власти.

От организацията настояват всичко това да е ясно посочено на етикетите на бутилките, защото хората са наясно с възможните вреди от алкохола върху черния дроб и сърцето, но не и върху талията. Проблемът със затлъстяването обаче вече струва на Великобритания около 5 млрд. паунда на година за третиране на честите заболявания, които се появяват в следствие на наднорменото тегло – като диабет.

И заради калориите и заради цялостното прекомерно консумиране, за пръв път от 20 години здравната служба на Великобритания планира да издаде препоръки за намаляване на количеството алкохол на глава от населението. Според източниците на Би Би Си в тях ще се съдържа и съветът хората да се въздържат от пиене поне два-три пъти в седмицата.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари