Колко са местата, в които "крием" хората с увреждания?

0
Тормоз цари в специализираните домове у нас
Тормоз цари в специализираните домове у нас

Проверки на институциите за хората с увреждания разпореди премиерът Бойко Борисов.

Те започнаха преди броени дни и се извършват от експертите на Агенцията за социално подпомагане.

Какво показват наблюденията им досега, колко са местата, където „крием" от години хората с увреждания у нас?

Физическо и психическо насилие в домовете за хората с увреждания. От това основно се жалват настанените в специализираните институциите. Също така не липсват и сигнали за влошен микроклимат, нарушаване на стандартите и критериите за социални услуги и за неспазване на трудовата дисциплина. Това обявиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

В момента в страната функционират 79 специализирани институции за хора с увреждания, които се поддържат пари от държавния бюджет. През настоящата година от хазната са заделени 46 833 130 лв. за функционирането на тези структури.

Най-много - 27, са домовете за пълнолетни лица с умствена изостаналост, като местата са общо 2082. За хората с физически увреждания пък институциите са 21, а капацитетът им е за 1278 души. Болните с психически разстройства могат да намерят допълнителна грижа в 13 държавни домове, в които има общо 1028 лица. Звената за хора със сетивни нарушения пък са 4 с 133 места, а за деменция -14 с 820. Те са разпръснати общо в 25 области в страна. Специализирани институции обаче изцяло липсват в Кърджали, Перник и Плевен. 5341 души ползват услугите на всички 73 дома, като всичките те са с увреждания. Капацитетът е изпълнен максимално, свободни места няма, а при освобождаване, веднага се настанява друг кандидат.

И както с много други държавни звена, така и при част от домовете за хора с увреждания, има пропуски по отношение на материалната база. Констатирано е, че тя не отговаря на стандартите и критериите за местоположение и достъпност, които са ключови за хората от уязвимите групи. Липсват добре поддържани битови условия, а също така голяма част от домовете се намират отдалечени и труднодостъпни села. Услугите, които се предлагат в специализираните институции обаче са съобразени с индивидуалните потребности на обитаващите.

"В домовете за хора с увреждания са създадени условия за обслужване, отговарящи на ежедневните, социалните и терапевтичните потребности и на потребностите от организация на свободното време и личните контакти на потребителите. Конкретните дейности за подкрепа на потребителите се регламентират в договора за ползване на услугата, който се сключва между доставчика и потребителя", обясниха от социалното министерство, предава clinica.bg.

41 проверки в домовете за хора с увреждания са извършени от началото на годината на края на юли, отчетоха от АСП. Социалните контрольори са обходили 12 домове за пълнолетни лица с деменция, 22 за хора с умствена изостаналост, и по един дом за лица с физически увреждания и за страдащи от психически разстройства. Останалите проверки са по сигнали – две в дом за лица с деменция, още толкова в институции за хора с умствена изостаналост и една в дом за пълнолетни лица с физически увреждания. В резултат на това са написани протоколи с препоръки и задължителни предписания със срокове за отстраняването им.

Документите са връчени на шефовете на институциите и кметовете на съответните общини, като доставчици на социалните услуги, отчетоха още от АСП.

До края на годината предстоят проверки и в специализираните институции за хора с психични разстройства, отчетоха от социалното министерство. Оттам припомниха, че 10 домове за хора с увреждания ще бъдат закрити до 2021 година (виж таблицата). Това предвижда плана за деинститунационализация за периода 2018-2021 г., който е приет от Министерски съвет. Хората от тях трябва да бъдат изведени да живеят в по-добри места. Дали ще стане предстои да видим.

Кои домове закриват?

Дом за пълнолетни лица с психични разстройства – с. Раздол, община Струмяни, с капацитет 70 места;

Дом за пълнолетни лица с психични разстройства – с. Заберново, община Малко Търново, с капацитет 60 места;

Дом за пълнолетни лица с психични разстройства – с. Радовци, община Дряново, с капацитет 110 места;

Дом за пълнолетни лица с психични разстройства – с. Лъкатник, отетебщина Своге, с капацитет 90 места;

Дом за пълнолетни лица с психични разстройства – с. Радовец, община Тополовград, с капацитет 75 места;

Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – с. Пчелище, община Велико Търново, с капацитет 77 места;

Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – с. Преколница, община Кюстендил, с капацитет 44 места;Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – с. Подгумер, Столична община, с капацитет 90 места;

Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – с. Лозево, община Шумен, с капацитет 90 места;

Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – местност „Качулка", община Сливен, с капацитет 240 места. Предвид големия брой потребители в дома, предложението е за намаляване на капацитета му с 80 места.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари