Коларова, политолог: Много силен ход на Борисов, дава му шест предимства

2
Очевидно Коларова е във възторг от заявката за промени на Бойко Борисов
Очевидно Коларова е във възторг от заявката за промени на Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Няколко са важните пунктове в изявлението на премиера Бойко Борисов от МС, коментира политоложката Румяна Коларова за "168 часа"

Ако той внесе в НС проект за промяна на Конституцията в НС, свързана със съдебната система и в частност с прокуратурата, това означава, че отговаря на най-основното искане на протеста. Така решава въпроса, който остана нерешен от второто му правителство. Или с други думи, той не решава нещо, което в момента е актуално и злободневно, а нещо, което се коментира повече от 20 години в България след решението на Конституционния съд.

Второто важно нещо в изявлението му е, че може да направи предсрочни избори. Защото в момента, в който се вземе решение за промяна на конституция, се насрочват избори за Велико народно събрание.

Третото важно нещо, което следва от изявлението му днес е, че решава проблем, който може да е кадрови и всякакъв друг, но във ВНС има 400 депутата. А това означава, че със сигурност всичките депутати на ГЕРБ в сегашното Народно събрание, които той оцени като качествени, ще имат място в следващото. Дори и подкрепата за ГЕРБ да ерозира, той осигурява вход на партията си във ВНС.

Най-важният въпрос всъщност е как се избира Велико народно събрание - там системата е смесена, 200 депутати се избират пропорционално, 200 мажоритарно. Така Борисов отговаря и на искането на Слави Трифонов. Така дотук с един куршум са четири заека.

Ако ГЕРБ пак е първа политическа сила, би могла да получи допълнителен бонус. От тази гледна точка решението на премиера, обявено от МС, е стратегическо и е най-печелившо за него.

Петият плюс е, че ако всичко това стане, той ще подаде оставка като министър-председател.

Голямо значение има колко бързо се вземе решение и каква е поправката в конституцията. Защото ако всичко стане бързо и експедитилвно, може да се изпревари и кризата - зайците станаха шест.

Ако изборите са редовни и през март, Борисов няма как да изпревари кризата. Икономическият ефект от коронавируса ще се усети, независимо от антикризисните мерки сега, които бяха свързани с много пари. Борисов в момента казва - изпълнихме всички задачи на нашето правителство, и пенсията стана 300 лева, сега остава да променим конституцията. Ппоменим ли я, ще насочим избори за ВНС и те могат да бъдат октомври или ноември месец.

Дотук изброих шест плюса, шест предимства за Борисов от обявеното му решение, което тепърва ще видим дали ще се осъществи. Но ходът му е много силен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари