Кой ще загуби от евентуална ниска избирателна активност на евровота?

0
Има огромна разлика дали в неделя ще излязат да гласуват 2 милиона или 2,5 милиона души, посочват социолози
Има огромна разлика дали в неделя ще излязат да гласуват 2 милиона или 2,5 милиона души, посочват социолози Снимка: Gettyimages

Какво влияние ще окаже евентуална ниска избирателна активност на евровота и за кого тя ще бъде пагубна? 

Темата коментираха социолозите Кольо Колев и Васил Тончев в "България сутрин", предаде Bulgaria ON AIR 

Според двамата почивните дни около евровота на 26 май могат да окажат негативно влияние на броя депутати, които ГЕРБ ще вкара в Европейския парламент.

Социолозите обясниха, че има огромна разлика дали в неделя ще излязат да гласуват 2 милиона души или 2,5 млн.

Колев бе категоричен, че гласоподавателите на ГЕРБ са по-заможни и е напълно реално да предпочетат да отидат някъде на почивка вместо да седят пред урните. Ситуацията при БСП пък била коренно различна, тъй като болшинството от електората на левицата са пенсионери.

"Бойко Борисов каза, че очаква да има нова афера "Костинброд" преди изборите в неделя, тъй като се подготвя за нещо, което може да се появи в медиите в последния момент и да възбуди общественото мнение. Големият проблем за ГЕРБ е ниската избирателна активност и предстоящите празнични дни. ДПС са абсолютно сигурни за европарламента. ВМРО, "Воля" и другите по-малки партии също гравитират около границата за влизане", разкри той.

Васил Тончев пък обяви, че мандатите на ГЕРБ и БСП ще са между 5 и 7. И допълни, че ДПС също със сигурност ще вкарат свои представители в европарламента.

"Все още не се знае кой ще е победител. Двете основни партии имат коренно различни стратегии. ГЕРБ залага на направеното досега, докато БСП залага на това, че нещата са нетърпими и трябва спешна промяна в политическото управление в страната. Ниската избирателна активност е много по-добра за БСП и ДПС, докато ГЕРБ ще загуби от това нещо. Европейските избори са градски избори и темите са много по-близо до градовете. БСП и ГЕРБ са между 5 и 7 мандата. ДПС ще се доближи до стандарта си - около 350 хиляди гласа. ВМРО и "Воля" също правят силни кампании. Десните пък направиха грешка, че затръшнаха вратата на СДС", каза Тончев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари