Кой е най-мръсният град в България?

0
Ще гледаме качеството на въздуха онлайн
Ще гледаме качеството на въздуха онлайн

Какъв въздух дишаме и кой е най-мръсният град в България.

Информацията ще бъде налична онлайн веднага след официалното пускане на новия индекс за определяне на качеството на въздуха в реално време.

Платформата е създанена от Европейската агенция по околна среда и ще бъде официално представена на Парижкия форум за чист въздух, който се провежда на 16 и 17 ноември. Очаква се актуалните данни за всички европейски държави, включително и България, да бъдат налични днес след 11:00 ч. на официалния сайт на AQI - Air Quality Index, пише clinica.bg. 

Замърсяването на въздуха е най-важният екологичен проблем за българите, показва допитване на Евробарометър. Според данните в проучването това замърсяване у нас стига до 59%, което означава, че повече от половината българи не живеят в здравословна среда. 

Количеството на отпадъците у нас е нарастнало до 48 на сто, а само 55% от реките, езерата и подпочвените води попадат в графата „пречистени”.

На този фон мерките, които предприемат българите за опазване на околната среда, са крайно недостатъчни. Само 30% ползват обществения градски транспорт, карат велосипеди или ходят пеша, показват още данните на Евробарометър. Други 28 на сто купуват енергийно ефективни уреди, а едва 7% инвестират в по-екологични системи за отопление на дома.

Известно е, че у нас през зимата хората най-често палят дървени печки или ползват въглища, които са сред най-големите замърсители на въздуха.  

Ако новите правила на Европейския съюз за чистота на въздуха бъдат изцяло приложени, директните разходи за здравеопазване ще намалеят с 40%, твърди на свой ред Европейската комисия. Според изчисленията на експертите до 2030 г. това ще осигури спестявания от около 1.6 млрд. евро.

Ще бъдат предотвратени и над 200 000 случая на преждевременна смърт, заради мръсния въздух, който дишат европейците.

Лошото качество на въздуха е причина за хроничните здравословни проблеми на милиони хора в ЕС, сред които астма, сърдечно-съдови заболявания и рак на белите дробове. Това е и огромно икономическо бреме, което проглъща над 20 млрд. евро годишно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари